Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου, ημέρα που το 1945 ιδρύθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ. Το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, επικεντρώνεται στο ρόλο της οικογενειακής γεωργίας και των μικροκαλλιεργητών στην εξάλειψη της πείνας και της φτώχειας, την παροχή διατροφικής ασφάλειας, τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης, ιδίως στις αγροτικές περιοχές.

Τόσο στις αναπτυσσόμενες, όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες, η οικογενειακή γεωργία αποτελεί την κυρίαρχη μορφή της γεωργίας στον τομέα της παραγωγής τροφίμων και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εθνική και παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Σύμφωνα με στοιχεία του FAO, υπάρχουν περισσότερα από 570 εκατομμύρια αγροκτήματα στον κόσμο, εκ των οποίων πάνω από τα 500 εκατ. αποτελούν οικογενειακές επιχειρήσεις και τα οποία ευθύνονται για τουλάχιστον 56% της γεωργικής παραγωγής. Στην Βόρεια και Κεντρική Αμερική οι οικογενειακές αγροτικές επιχειρήσεις εργάζονται σε ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας γεωργικής γης, που φτάνει το 83%, ενώ στην Ευρώπη προσεγγίζει το 68% της γης.

Επίσης, στην Ασία, οι οικογενειακές αγροτικές καλλιέργειες αποτελούν την κύρια πηγή της παραγωγής ρυζιού, τη στιγμή που περισσότεροι από 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται από την κατανάλωση ρυζιού, προκειμένου να εξασφαλίσουν τουλάχιστον το 20% των ημερήσιων θερμιδικών τους αναγκών.

Σύμφωνα με τον FAO, το παραγωγικό δυναμικό της οικογενειακής γεωργίας, που περιλαμβάνει τους τομείς της γεωργίας, της δασοκομίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, πρέπει να ενισχυθεί παγκοσμίως, κυρίως μέσω της οικογενειακής εργασίας και της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, ώστε να επιτευχθεί διατροφική ασφάλεια. Εκτός αυτού, η οικογενειακή γεωργία διαφυλάσσει τα τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα διατροφής, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια ισορροπημένη διατροφή και στη διαφύλαξη της αγρο-βιοποικιλότητας, παγκοσμίως.

Ο ΕΦΕΤ, λοιπόν, σε Δελτίου Τύπου του αναφέρει: «με αφορμή το φετινό μήνυμα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής, ο ΕΦΕΤ έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την στήριξη των αγροτικών οικογενειακών επιχειρήσεων μικρού μεγέθους και ειδικότερα την υποστήριξη της παραγωγής παραδοσιακών τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης. Νομοθετικές ρυθμίσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί, που θέτουν το πλαίσιο παραγωγής και διακίνησης παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς επίσης και της οικοτεχνικής παρασκευής τροφίμων φυτικής προέλευσης. Τέτοιες δράσεις όχι μόνο συμβάλλουν στη διατήρηση του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές, αλλά και στη διατήρηση πολιτιστικών αξιών και παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών, όπως είναι το πρότυπο της Ελληνικής Παραδοσιακής Μεσογειακής Διατροφής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.»

Το έτος 2014 ορίστηκε ως “Διεθνές Έτος της Οικογένειας Γεωργία”, από τον ΟΗΕ, δίνοντας ηχηρό μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή των οικογενειακών αγροτών για τη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Πηγή: www.nutrimed.gr