Ρεβίθια ζεστά με ψιλοκομμένη ντομάτα και καρότο από τον Ηλία Μαμαλάκη

Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα

300 γραμ ρεβίθια

1 μεγάλη ντομάτα

2 καρότα

1 φλιτζ τσαγιού αρακά

2 κουτ σούπας φυλλαράκια δενδρολίβανο

Λίγο αλάτι

Για το dressing

1 φλιτζ τσαγιού χυμό σταφυλιού

Χυμό από 1 λεμόνι

1 ½ φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο

1 κοφτό κουτ γλυκού γλυκάνισο

Λίγο αλάτι

 Εκτέλεση

Από βραδύς μουλιάζετε τα ρεβίθια σε άφθονο δροσερό νερό. Την άλλη μέρα το πρωί τα ξεπλένετε καλά να φύγουν τα περισσότερα φλούδια και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν τρυφερά και χωρίς να λειώσουν. Τα σουρώνετε τα αφήνετε να κρυώσουν και στη συνέχεια τα βάζετε σε μια μεγάλη σαλατιέρα.

Βουτάτε την ντομάτα σε καυτό νερό για να την ξεφλουδίσετε εύκολα και αφού την ξεφλουδίσετε της αφαιρείτε τα σπόρια και την ψιλοκόβετε. Ρίχνετε τα κομμάτια μέσα στα ρεβίθια.

Στο ίδιο νερό ζεματάτε για 2 λεπτά τον αρακά. Τον σουρώνετε και τον βάζετε στα ρεβίθια.

Καθαρίζετε τα καρότα και τα τρίβετε στον τρίφτη και τα ρίχνετε και αυτά μέσα στα ρεβίθια. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε τα φυλλαράκια δενδρολίβανου και ξανανακατεύετε.

Αφήνετε τα υλικά της σαλάτας να ξεκουραστούν και φτιάχνετε το dressing. Ρίχνετε τον χυμό σταφυλιού, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το γλυκάνισο μαζί με λίγο αλάτι στο μπλέντερ. Τα κτυπάτε μέχρι να γίνουν ομοιογενή και περιχύνετε την σαλάτα. Ανακατεύετε και σερβίρετε.