Πολλοί από εμάς έχουμε το συγκεκριμένο προβληματάκι. Μπορεί να είμαστε πεινασμένοι ή μπορεί να έχουμε γεμάτο στομάχι, όταν η παρόρμηση για «κάτι γλυκό» μας πιάσει… εξαπίνης. Αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι , η αναπόφευκτη αναζήτηση ζάχαρης μπορεί να μετατραπεί σε ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας, ένα μεγάλο μπολ παγωτό ή καναδυό πλάκες σοκολάτας.

 

Αιτία

Η αναζήτηση ζάχαρης μπορεί να είναι μια συνήθεια, ένας τρόπος ανακούφισης της δυσφορίας ή ένας πολύ ευχάριστος τρόπος να τελειώσει ένα γεύμα. Η αναζήτηση αυτή μπορεί επίσης να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης, αλλά και στην παρουσία κατάθλιψης. Ποθούμε τη γεύση των γλυκών ή την επίδραση (καθεαυτή) της ζάχαρης στον εγκεφάλου μας;

Γιατί ζάχαρη είναι πρόβλημα;

Η ζάχαρη έχει πολλές θερμίδες, δεν έχει θρεπτική αξία και, όταν χρησιμοποιείται σε γλυκίσματα και επιδόρπια, αυξάνει σημαντικά το θερμιδικό περιεχόμενο του τροφίμου. Επιπλέον, πολλά γλυκά και επιδόρπια περιέχουν ανθυγιεινών ποσότητες κορεσμένων και τρανς λιπαρά πάρα πολύ. Οι επιπλέον θερμίδες συνεπάγονται σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους, και της επίπτωσης της παχυσαρκίας.

Αν χρησιμοποιήσω λίγη ζάχαρη είναι καλά;

Εφ ‘όσον έχουμε ένα υγιές βάρος, ένα γλυκό, υψηλής θερμιδικής αξίας, δεν θα μας βλάψει, αρκεί να μην γίνει καθημερινή συνήθεια. Αν όμως εμπίπτουμε στην κατηγορία του υπέρβαρου ή παχύσαρκου, επιβάλλεται να είμαστε πολύ προσεκτική με την κατανάλωση γλυκών. Κάτι βέβαια δεν σημαίνει ότι θα… κόψουμε τη ζάχαρη από τον καφέ, δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Απλά, πρέπει να αποδοθεί ένας ρόλος στο γλυκό και να μην καταναλώνεται με την πρώτη ευκαιρία.

Ιδέες για αντιμετώπιση του πόθου της ζάχαρης

Κάντε κάποια άσκηση. Μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα αν πάτε μια βόλτα ή αν κάνετε κάποια άλλη μορφή άσκησης. Η άσκηση θα τονώσει την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο, που θα βελτιώσουν τη διάθεσή σας.

Το κυνήγι της ζάχαρης μπορεί να μειωθεί, αν περιορίσουμε τις θερμίδες που τρώμε κάθε μέρα, οπότε αν τρώτε πάρα πολύ…μαζευτείτε!

Μην κρατάτε υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκά στο σπίτι.

Μην παραλείπετε γεύματα, καθώς θα αναζητάτε γλυκά πιο συχνά και πιο έντονα.

Κρατήστε τα γεύματά σας απλά. Τα πολλά (παράπλευρα) πιάτα αυξάνουν τις πιθανότητες να υπερκαταναλώσουμε φαγητό. Όταν το μυαλό είναι αντιμέτωπο με πολλές διάφορετικες γεύσεις, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την επίτευξη κορεσμού, που σημαίνει ότι θα φάτε πάρα πολύ, προτού να ικανοποιήσει τον πόθο σας.

Επιλέξτε υγιεινά πιάτα με γλυκιά γεύση. Ίσως αν ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκιά γεύση, κατά τη διάρκεια του γεύματός σας, δεν θα χρησιμοποιήσετε ένα μεγάλο επιδόρπιο μετά. Τα φρούτα και μερικά λαχανικά είναι φυσικά γλυκά και προσφέρουν βιταμίνες, ανόργανα και άλλα σημαντικά φυτοχημικά στοιχεία.

Μια άλλη επιλογή είναι να διαλέξετε κύρια πιάτα με γλυκιά γεύση. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τις συνταγές που δεν είναι υπερφορτωμένες με ζάχαρη και αποφύγετε λιπαρά και τηγανισμένα τρόφιμα.

Τέλος, μπορείτε να καταναλώσετε ένα μικρό επιδόρπιο, αλλά επιλέξτε με σύνεση. Επιλέξτε επιδόρπια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, που έχουν φρούτα ως κύριο συστατικό. Οι γλυκαντικές ουσίες θα πρέπει να προστεθούν μόνο ως καρύκευμα, ή ως ένα δευτερεύον συστατικό, π.χ. φράουλες με λίγη ζάχαρη ή σαντιγί/ whipped cream.

Εάν κυνηγάτε συνεχώς τα γλυκά και θα πρέπει να μειώσετε τις θερμίδες, ίσως να πρέπει να χρησιμοποιήσετε τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Οι πιο κοινές τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιλαμβάνουν ασπαρτάμη και σουκραλόζη. Είναι μια επιλογή για να δαμάσετε την ακατανίκητη λαχτάρα για ζάχαρη, χωρίς τις υπερβολικές θερμίδες.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

 

Sources:
Malik VS, Schulze MB, Hu FB. “Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review.” Am J Clin Nutr. 2006 Aug;84(2):274-88.
Hetherington MM, Foster R, Newman T, Anderson AS, Norton G. “Understanding variety: tasting different foods delays satiation.” Physiol Behav. 2006 Feb 28;87(2):263-71. Epub 2006 Jan 6.
Martin CK, O’Neil PM, Pawlow L. “Changes in food cravings during low-calorie and very-low-calorie diets.” Obesity (Silver Spring). 2006 Jan;14(1):115-21.