Οι γλυκοπατάτες είναι γλυκά, αμυλούχα λαχανικά ρίζας, που καλλιεργούνται παγκοσμίως. Τις βρίσκετε σε ποικίλα μεγέθη και χρώματα, συμπεριλαμβανομένων του πορτοκαλί, του λευκού και μοβ. Μάλιστα είναι πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, καθώς παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία, αφού θεωρούνται τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και είναι εύκολο να τις προσθέσετε στη διατροφή σας.

Τα σημαντικότερα οφέλη τους για την υγεία είναι:

1.       Υψηλή θρεπτική αξία

·         πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων

·         πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες*, κυρίως οι πορτοκαλί και πορφυρές (οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να βλάψουν το DNA και να προκαλέσουν φλεγμονή (καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και γήρανση)

2.       Συμβάλει στην υγεία του εντέρου

·         Διαλυτές (φασόλια, μπιζέλια, βρώμη, κριθάρι, φρούτα και αβοκάντο) και αδιάλυτες (προϊόντα ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, φρούτα, λαχανικά κυρίως στα σκληρά μέρη τους π.χ. κοτσάνια,  φλούδες) φυτικές ίνες

·         δίαιτες που περιέχουν 20-33gr/d, υπάρχει χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) και λοιμώδης διάρροιας

3.       Έχει ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου

·         προστασία από ορισμένα είδη καρκίνων (ουροδόχου κύστης, παχέος εντέρου, στομάχου, μαστού)

·         εκχυλίσματα από πορτοκαλί γλυκοπατάτες και φλούδες τους

4.       Βελτιώνει την όραση

·         μωβ γλυκές πατάτες

·         πλούσιες σε β-καροτένιο (αντιοξειδωτικό που είναι υπεύθυνο για το λαμπερό πορτοκαλί χρώμα του λαχανικού)

·         το βήτα καροτένιο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα σας (σχηματισμός υποδοχέων ανίχνευσης φωτός στα μάτια και ευεργετικές ιδιότητες στο δέρμα)

·         ανεπαρκής βιταμίνη Α, οδηγεί σε είδος τύφλωσης

5.       Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

·         μωβ γλυκές πατάτες

·         οι ανθοκυανίνες στις μωβ γλυκοπατάτες μειώνουν την φλεγμονή

·          το πλούσιο σε ανθοκυανίνη εκχύλισμα γλυκοπατάτας, βελτιώνει τη μάθηση και τη μνήμη, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του

·         δίαιτες πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά και αντιοξειδωτικά σχετίζονται με 13% χαμηλότερο κίνδυνο πνευματικής εξασθένησης και άνοιας

6.       Βιταμίνη Β6: φυσικός «εχθρός» της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με ασθένειες όπως οι καρδιοπάθειες

7.       Βιταμίνη C, η οποία συμβάλει σε

·         πρόληψη από ιούς

·         υγεία οστών και δοντιών

·         βοηθάει στην πέψη και την ανάπτυξη των κυττάρων

8.       Βιταμίνη D

·         απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και της γενικότερης υγείας του οργανισμού

·         υψηλά επίπεδα της εξασφαλίζουν ενέργεια και καλή διάθεση

·         συμβάλλει στην υγεία των οστών

·         πρόληψη της οστεοπόρωσης

9.       Σίδηρος

·         καλή πηγή σιδήρου

·         καλή υγεία και ενέργεια

·          απαραίτητος για την παραγωγή ερυθρών και λευκών αιμοσφαιρίων

·         έλλειψή του συνδέεται με ασθενή άμυνα ενάντια σε ιούς και μικρόβια

10.   Μαγνήσιο

·         μεταλλικό στοιχείο

·         βοηθάει να χαλαρώνουμε και να αντιμετωπίζουμε το στρες

·         απαραίτητο για υγιείς αρτηρίες, οστά, μύες, νεύρα και σωστή καρδιακή λειτουργία

·         εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών

11.   Κάλιο

·         ηλεκτρολύτης

·         ρυθμίζει τον καρδιακό ρυθμό και τη λειτουργία των νεύρων

·         συμβάλει στην αντιμετώπιση φλεγμονών, προστασία των νεφρών και χαλάρωση των μυών

Βιβλιογραφία:

Blekkenhorst C.L, Sim M, Bondonno C.P, Bondonno N.P, Ward N.C, et al. Cardiovascular Health Benefits of Specific Vegetable Types: A Narrative Review. Nutrients 2018;10(5):595.

Wang P.Y, Fang J.C, Gao Z.H, Zhang C, Xie S.Y. Higher Intake of Fruits, Vegetables or Their Fiber Reduces the Risk of Type 2 Diabetes: A Meta-Analysis. J Diabetes Investig 2016;7(1):56-69.

Odorissi Xavier A.A, Pérez-Gálvez A. Carotenoids as a Source of Antioxidants in the Diet. Subcell Biochem 2016;79:359-75.

Ishiguro K, Toyama J, Islam S, Yoshimoto M, Kumagai T, et al. SUIOH, A NEW SWEETPOTATO CULTIVAR FOR UTILIZATION IN VEGETABLE GREENS. ISHS Acta Horticulturae 637 2004;339-345

Islam S, Yoshimoto Υ, Yamakawa Ο. Distribution and Physiological Function of Caffeoylquinic Acid Derivatives in Sweetpotato Genotypes. J. Food Sci 2003; 68:111-­116.

Islam S. Sweetpotato Leaf: Its Potential Effect on Human Health and Nutrition. J. Food Sci 2006;71:R13-­R21.

Villareal RL, Tsou SC, Lo HF, Chiu SC. Sweetpotato tips as vegetables. In: SweetPotato. Proceedings of the First International Symposium, Villareal RL, Griggs TD, Eds., AVRDC, Shanhua, Taiwan; 1982:pp 313-320.

Woolfe JA. Sweetpotato. An untapped food resource, Cambridge University Press, Cambridge, UK 1992:pp 118-187.

Σάρρα Πανταζάρα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος