Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα οι γυναίκες έχουν την «πρωτιά» στις διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος. Εκδηλώνουν συχνότερα παθολογικό άγχος, καταναλώνουν διπλάσια ποσότητα αγχολυτικών φαρμάκων και έχουν τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν μια απλή φοβία.

Η κύηση, αποτελεί και αυτή μια κατάσταση που μπορεί να επιβαρύνει την γυναίκα συναισθηματικά κατά την διάρκεια των ψυχολογικών σταδίων από τα οποία περνάει.

Πιο συγκριμένα, το πρώτο στάδιο αρχίζει από την στιγμή που η γυναίκα διαπιστώνει ότι είναι έγκυος και διαρκεί μέχρι περίπου τους 4,5 πρώτους μήνες. Στο στάδιο αυτό η γυναίκα καλείται να αποδεχτεί την εγκυμοσύνη και μπορεί να βιώσει τόσο αισθήματα αμφιθυμίας όσο και έντονο άγχος για πιθανή αποβολή. Στο επόμενο στάδιο, το οποίο διαρκεί μέχρι και τον 7ο μήνα, η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πιο ασφαλής και αναπτύσσει έναν αρκετά ισχυρό δεσμό με το βρέφος. Στο στάδιο αυτό έρχονται στην επιφάνεια θέματα που σχετίζονται με την μητέρα της εγκύου και καλείται τώρα η μέλλουσα μητέρα να διαχειριστεί το άγχος που μπορεί να προκύψει από την ανάγκη της για αυτονομία. Επίσης, προκύπτει έντονη η ανάγκη να διαχειριστεί άλυτες συγκρούσεις και να ξεπεράσει αναπτυξιακές φάσεις του παρελθόντος. Τέλος, στο τρίτο στάδιο το οποίο περιλαμβάνει την προετοιμασία για τον ερχομό του μωρού η γυναίκα μπορεί να κατακλυστεί από αισθήματα άγχους που σχετίζονται με τον τοκετό, την υγεία του μωρού και τον πόνο κατά την γέννα. Σε αυτά, προστίθεται και το άγχος σχετικά με την αίσθηση ότι δεν είναι πλέον ελκυστική.

Είναι λοιπόν φανερό ότι κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ένα πλήθος παραγόντων ,βιολογικών, κοινωνικών και ψυχολογικών μπορεί να επιβαρύνουν την γυναίκα μετατρέποντας την εμπειρία της εγκυμοσύνης σε «Γολγοθά». Θα πρέπει λοιπόν η μητέρα να είναι προετοιμασμένη για τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που μπορεί να προκύψουν και μέσα από την στήριξη και του συντρόφου να προσπαθήσει να εστιάζει στα θετικά σημεία της εμπειρίας αυτής γνωρίζοντας ότι ακόμα και οι εκδηλώσεις άγχους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να θεωρηθούν φυσιολογικές.

 

Αγγελική Ζαφειροπούλου Msc

Ψυχολόγος

www.therapy-center.gr