Όλοι οι ιατρικοί φορείς συνιστούν ένα πλάνο διατροφικής τροποποίησης και άσκησης για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Ωστόσο, όταν πρόκειται για το είδος της άσκησης που είναι ποιο αποτελεσματικό στη μείωση του βάρους οι απόψεις διίστανται. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να χαθεί λίπος, αλλά και για να προστατευτεί η μυική μάζα από την απώλεια βάρους, πρέπει να σηκωθούμε από τον… καναπέ!

woman-weightlift720
Μια νέα κλινική μελέτη από την Ισπανία αναφέρει ότι το είδος της άσκησης μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από ότι πιστεύαμε.

Άσκηση ή αναψυχή;
Ερευνητές από το Technical University of Madrid and La Paz University Hospital εξέτασαν τον συνδυασμό διατροφής με διαφορετικό τύπο άσκησης (αντοχής/ δύναμης/ συνδυασμό αυτών/ συστάσεις για εβδομαδιαίους στόχους φυσικής δραστηριότητας) στη σύσταση σώματος και το βάρος.

Συμμετείχαν για 22 εβδομάδες, 96 παχύσαρκα άτομα (48 άντρες και 48 γυναίκες), ηλικίας 18-50 ετών. Όλοι ακολούθησαν (εξατομικευμένη) δίαιτα με 30% λιγότερες θερμίδες από όσες έκαιγε ο καθένας τους ανά μέρα.

Επιπλέον, τους ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσουν είτε ένα από τα τρία είδη άσκησης ή τις συστάσεις του American College of Sports Medicine για εβδομαδιαία φυσική δραστηριότητα. Η πρώτη ομάδα έκανε μόνο προπόνηση αντοχής (τρέξιμο, ελλειπτικό ή ποδήλατο), η δεύτερη ομάδα μόνο προπόνηση δύναμης (πιέσεις ώμων, squats, lateral split, front split, κάμψεις δικεφάλων, πιέσεις πάγκου, French press), ενώ η τρίτη ομάδα ένα συνδυασμό αυτών (επιλογή από διάδρομο, ποδήλατο ή ελλειπτικό συν squats, κωπηλατική μηχανή, πιέσεις πάγκου και front split).

Όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν 3 φορές την εβδομάδα προπόνηση στην ίδια ένταση και για το ίδιο χρονικό διάστημα (51 λεπτά με ένταση 50% με τις εβδομάδες 2-5, 50 λεπτά με ένταση 60% τις εβδομάδες 6-14 και 60 λεπτά με ένταση 60% τιι εβδομάδες 15-22).

Όσοι ακολούθησαν απλά τις οδηγίες φυσικής δραστηριότητας (τέταρτη ομάδα) έκαναν 30-60 λεπτά άσκησης, τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, ώστε να φτάσουν ένα σύνολο 200-300 λεπτών μέτριας άσκησης. Επίσης, τους ζητήθηκε να περπατήσουν κι να αφήσουν το αυτοκίνητο, να ανεβαίνουν από τις σκάλες και όχι με το ασανσέρ και να αυξήσουν την κινητικότητά τους εντός καθημερινότητας.

Ό,τι κάνεις καλό είναι…
Παραδόξως ίσως, τα αποτελέσματα – συμπεριλαμβανομένης σημαντικής μείωσης στο σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος, την περιφέρεια μέσης, το ολικό σωματικό λίπος, αλλά και σημαντικής αύξησης της άλιπης μάζας σώματος – ήταν θετικά για όλες τις ομάδες, ανεξαρτήτως του είδους άσκησης.

Ως εκ τούτου, φαίνεται ότι οποιαδήποτε μορφής άσκηση – όταν διεκπεραιωθεί τακτικά και συνδυαστεί με εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο – είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την αλλαγή σύστασης σώματος.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

Reference
Pedro J. Benito, Laura M. Bermejo, Ana B. Peinado, Bricia Lopez-Plaza, Rocio Cupeiro, Barbara Szendrei, Francisco J. Calderon, Eliane A. Castro, Carmen Gomez-Candela. Change in weight and body composition in obese subjects following a hypocaloric diet plus different training programs or physical activity recommendations. Journal of Applied Physiology, 2015; 118 (8): 1006 DOI: 10.1152/japplphysiol.00928.2014