Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας που αφιερώνεται στον καρκίνο του προστάτη. Ο συγκεκριμένος καρκίνος είναι αυτός που προσβάλλει τους άνδρες συχνότερα από οποιονδήποτε άλλο τύπο. Ο προστάτης είναι ένας αδένας στο μέγεθος ενός καρυδιού που αποτελείται κατά 99% από κύτταρα που παράγουν το σπέρμα. Αν και σε γενικές γραμμές το μέγεθος του προστάτη παραμένει σταθερό σε όλη τη διάρκεια της ζωής ενός άνδρα, είναι πιθανό σε μεγαλύτερες ηλικίες να δημιουργηθεί ένας καλοήθης όγκος προκαλώντας μια πάθηση γνωστή και ως προστατική υπερπλασία. Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται όταν τα συγκεκριμένα κύτταρα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται υπέρμετρα δημιουργώντας έναν κακοήθη όγκο. Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι η αυξημένη συχνότητα ούρησης και ο πόνος κατά τη διάρκεια της ούρησης.

Οι παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου είναι γενετικοί, κληρονομικοί αλλά και παράγοντες του τρόπου ζωής. Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει κατά κανόνα άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας. Αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο σε άνδρες κάτω των 40 ετών, ενώ σύμφωνα με έρευνες ο μέσος όρος της ηλικίας εμφάνισης της νόσου είναι τα 70 χρόνια. Επιπλέον, η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού φαίνεται πως διπλασιάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη. Ακόμη, η φυλή αποτελεί έναν παράγοντα που επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου. Ειδικότερα, οι έγχρωμοι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς από αυτούς που ανήκουν στην Καυκάσια φυλή διατρέχοντας 50% υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Πέραν ωστόσο από τους προαναφερθέντες, μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση φαίνεται πως διαδραματίζουν ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Πιο συγκεκριμένα, διαχρονικές μελέτες έχουν δείξει πως οι άνδρες που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λιπαρών τροφών, όπως είναι το κόκκινο κρέας και τα πλήρη γαλακτοκομικά, διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι διατροφικές και οι συνήθειες φυσικής δραστηριότητας αποτελούν παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Πιο συγκεκριμένα:

• Μειώστε την κατανάλωση των λιπαρών τροφίμων, ειδικά όσων είναι πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά. Αντικαταστήστε τα πλήρη με γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά και προτιμήστε το ψάρι και το λευκό κρέας από το κόκκινο. Η ενδεδειγμένη συχνότητα κατανάλωσης είναι για το ψάρι και το λευκό κρέας 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ για το κόκκινο 1 φορά το μήνα.
• Καταναλώστε σε καθημερινή βάση 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών τουλάχιστον. Έρευνες έχουν δείξει πως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και άλλα λαχανικά της ομάδας των σταυρανθών παρέχουν μια επιπλέον προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη.
• Σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας μειώστε το σωματικό σας βάρος στα φυσιολογικά εύρη σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος. Για να το πετύχετε αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα με δημητριακά ολικής άλεσης που περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, αλλά και σημαντικές βιταμίνες. Καταναλώστε 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ στις 2 μερίδες το πολύ.
• Αυξήστε τη φυσική σας δραστηριότητα. Οι αρμόδιοι οργανισμοί συστήνουν 30-45 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης, όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα των σκαλοπατιών, το ήπιο τρέξιμο, η ποδηλασία κ.α., για τις περισσότερες αν όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

 

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής