Μελέτες έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος έχει επιπτώσεις στο μεταβολισμό του οργανισμού μας με συνέπεια την αύξηση του σωματικού βάρους. Συγκεκριμένα η μικρή διάρκεια ύπνου (λιγότερο από 6 ώρες) αλλά και ο υπερβολικός ύπνος (πάνω από 8 ώρες) μπορεί να αυξήσει σταδιακά το βάρος μας να μας οδηγήσει στη παχυσαρκία. Ο τρόπος με τον οποίο φαίνεται να επηρεάζει η έλλειψη ύπνου το βάρους μας είναι πολυπαραγοντικός.

Πώς επιδρά ο μη επαρκής ύπνος στον οργανισμό μας ;

√ παρεμβαίνει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων αυξάνοντας τα επίπεδα του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα που έχει σαν αποτέλεσμα την αποθήκευση λίπους στο σώμα

√ μειώνει τα επίπεδα της λεπτινης προκαλώντας αυξημένη όρεξη για γλυκά

√ μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης η οποία ρυθμίζει το ποσοστό του λίπους και της μυϊκής μάζας στο σώμα

√ μπορεί να οδηγήσει σε ινουλινοαντισταση συμβάλλοντας στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2

√ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση

√ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα

√ μειώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα

√ αυξάνει τα επίπεδα stress στον οργανισμό μας

Ακόμα και σε νεαρά και υγιή άτομα η έλλειψη ύπνου κατά 3-4 ώρες για μια εβδομάδα έχει επιπτώσεις στο σώμα.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να κοιμηθούμε;

Οι καλύτερες ώρες για να πάμε για ύπνο και να ξυπνούμε ξεκούραστοι είναι μεταξύ 9-12μ.μ. για τις ηλικίες 18-45 ετων. Εάν κοιμηθούμε μετά τις 12 ακόμα και με επαρκής ώρες ύπνου δεν θα έχουμε πετύχει τη μέγιστη ξεκούραση. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καθένας έχει ένα βιολογικό ρολόι που ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες του οργανισμού μας ακόμα και τις ώρες ύπνου.

Συγκεκριμένα από τις 11 μ.μ εως τις 3 π.μ. η κυκλοφορία του αίματος είναι κυρίως συγκεντρωμένη στο ήπαρ όπου γίνεται η διαδικασία “αποτοξίνωσης” του οργανισμού. Έτσι όταν δεν κοιμάστε αυτές τις ώρες η διαδικασία της αποτοξίνωσης περιορίζεται. Πχ. Εάν κοιμηθούμε στις 11μ.μ. υπάρχουν 4 ολόκληρες ώρες “αποτοξίνωσης” του οργανισμού μας ενώ εάν κοιμηθούμε στις 2 π.μ. έχουμε μόνο 1 ωρα!!! Έτσι εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα κοιμάστε μετά τις 3 π.μ. τότε το σώμα μας δεν αποτοξινώνεται με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τοξίνες με δυσμενή επιπτώσεις στην υγεία μας.

Έτσι το μυστικό για σωστή απώλεια βάρους είναι :

 

να τρώμε λιγότερο…

 

να κινούμαστε περισσότερο…

 

και να κοιμόμαστε καλά …!!!

 

 

Μαρία Γ.Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών