Και ενώ όπως φαίνεται το μέγεθος και η επικράτηση της παχυσαρκίας αυξάνονται διαρκώς, νέες μελέτες αποκαλύπτουν κάποια στοιχεία που –στην καλύτερη περίπτωση- θα ενοχλήσουν τις 70 εκατομμύρια υπέρβαρες γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όχι μόνο.

Ίσως σοκαριστικό, αλλά αληθινό: γυναίκες που το επιπλέον βάρος τους είναι τουλάχιστον εννέα κιλά διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να λάβουν ιατρική φροντίδα χαμηλής ποιότητας. Πράγματι, το υπέρβαρο –πέρα από τα μεταβολικά και καρδιαγγειακά προβλήματα με τα οποία έχει κλασσικά συνδεθεί- μπορεί να έχει πολύ πιο καταστροφικές συνέπειες.

Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατες μελέτες, κάθε υπέρβαρη γυναίκα μπορεί:

• Να αντιμετωπίσει δυσκολίες όσον αφορά στην ασφάλισή της ή να υποχρεωθεί να πληρώσει υψηλότερα ασφάλιστρα
• Να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να λάβει λανθασμένη διάγνωση ή δόση φαρμάκου
• Να έχει λιγότερες πιθανότητες να βρει κάποιο γιατρό ειδικό σε θέματα γονιμότητας προκειμένου να τη βοηθήσει να μείνει έγκυος
• Να έχει λιγότερες πιθανότητες κάποιος ενδεχόμενος καρκίνος να διαγνωστεί εγκαίρως και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Οι λόγοι που μπορεί να οδηγούν σε αυτά τα νέα δεδομένα είναι πολλοί και ένας από αυτούς είναι σίγουρα οι διακρίσεις λόγω του σωματικού βάρους. Μία πρόσφατη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Γέιλ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έδειξε πως θύματα διακρίσεων λόγω του σωματικού τους βάρους μπορούν να πέσουν ακόμη και οι γυναίκες που ζυγίζουν γύρω στα έξι κιλά περισσότερο από το ανώτερο φυσιολογικό σωματικό τους βάρος Παρόλο που οι γιατροί γνωρίζουν τις πιθανές παγίδες στις οποίες μπορούν να πέσουν όταν προσπαθούν να διαγνώσουν την κατάσταση υγείας ενός υπέρβαρου ατόμου, το υπερβάλλον σωματικό βάρος μπορεί όντως σε κάποιες περιπτώσεις να επισκιάσει την παρουσία σοβαρών ασθενειών. Όπως επισημαίνει η γιατρός Mary Margaret Huizinga, M.D., M.P.H., πρόεδρος του κέντρου απώλειας βάρους “Johns Hopkins Digestive Weight Loss Cente ”, “είναι πολύ πιο δύσκολο να ακούσεις τους ήχους της καρδιάς και των πνευμόνων των παχύσαρκων ατόμων”. Ο γιατρός Jeffrey C. King, M.D., καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Louisville, προσθέτει πως “όσο περισσότερος είναι ο ιστός που μεσολαβεί ανάμεσα στο χέρι του γιατρού που ψηλαφίζει τον ασθενή και σε αυτό που προσπαθεί να αισθανθεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να ανιχνευθεί ένας όγκος”. Επιπλέον, μεγάλο ποσοστό υπέρβαρων γυναικών διστάζει να κλείσει ραντεβού για οποιαδήποτε κολπική εξέταση, γεγονός για το οποίο βέβαια ευθύνονται εν μέρει και οι γιατροί. Τα αποτελέσματα μιας μελέτης του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ έδειξαν πως το 17% των 1300 γιατρών που συμμετείχαν σε αυτή δεν ήταν πρόθυμοι να κάνουν κολπική εξέταση σε παχύσαρκες γυναίκες και το 83% αυτών δεν προχωρούσε στη συγκεκριμένη εξέταση όταν οι ίδιες οι ασθενείς ήταν διστακτικές.

Για ποιους λόγους μπορεί οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι δύσκολες;

Στην περίπτωση των ακτινολογικών εξετάσεων είναι πιθανό κάποιοι μεγαλόσωμοι ασθενείς να μην χωρούν στα μηχανήματα της αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας. Οι υπέρηχοι αποτελούν την εξέταση που επηρεάζεται περισσότερο από το υπέρβαρο, καθώς οι ακτίνες δεν μπορούν να διασχίσουν τους ιστούς όταν το πάχος του υποδόριου λίπους ξεπερνά τα 8 εκατοστά. Το γεγονός αυτό αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες, αφού η μέθοδος των υπέρηχων χρησιμοποιείται ευρύτατα για την ανίχνευση όγκων στη μήτρα, κυστών στις ωοθήκες και την εκτίμηση της κατάστασης της μητέρας και του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλο που η αξονική τομογραφία επηρεάζεται λιγότερο από το σωματικό λίπος, η λήψη ευκρινών απεικονίσεων απαιτεί πολύ περισσότερη ακτινοβολία σε σχέση με τις φυσιολογικού βάρους ασθενείς, γεγονός που καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνο στις περιπτώσεις εκείνες όπου χρειάζονται πολλές επαναλήψεις των μετρήσεων.

Όσον αφορά στον καρκίνο, το υπέρβαρο μπορεί να παρεμποδίσει την αποτελεσματική θεραπεία του. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τη χορήγηση χαμηλότερης δόσης φαρμάκου. Η γυναικολόγος Kellie Schneider, M.D. από το πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα τονίζει πως “οι ογκολόγοι ρυθμίζουν τη δόση της χημειοθεραπείας βασιζόμενοι στο ιδανικό βάρος των ασθενών, αφενός μεν λόγω της υψηλής τοξικότητας της συγκεκριμένης θεραπείας και αφετέρου δε λόγω της άγνοιας σχετικά με τη μέθοδο που θα πρέπει να ακολουθείται για τον προσδιορισμό της κατάλληλης δόσης για τις πιο μεγαλόσωμες γυναίκες ” και προσθέτει πως “η χαμηλότερη δόση μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο”.

Προσαρμογη: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής