Ο μεσημεριανός ύπνος αποτελεί αγαπημένη συνήθεια στους πληθυσμούς της Μεσογείου και της κεντρικής Αμερικής (σ.σ. σιέστα). Επιπλέον, στις χώρες αυτές η θνησιμότητα από τη στεφανιαία νόσο είναι σχετικά μικρή. Μήπως λοιπόν τα δυο δεδομένα σχετίζονται μεταξύ τους, με κάποιο τρόπο και αλληλοεπηρεάζονται;

Σε μια πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Internal Medicine, οι ερευνητές από το ελληνικό τμήμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος συνεργασίας Ιατρικής και Κοινωνίας (Ε.Π.Ι.Κ.) ανακοίνωσαν πως οι άνδρες που κοιμόντουσαν τακτικά το μεσημέρι, είχαν σημαντικά λιγότερες καρδιακές προσβολές, από εκείνους που δεν το έκαναν. Σε δείγμα με περισσότερους από 23.000 συμμετέχοντες, ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και το μικρότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας βρέθηκε μόνο σε εργαζόμενους άνδρες. Σε γυναίκες και άνεργους άνδρες, η σύνδεση τους δεν ήταν τόσο ισχυρή.

Ο μεσημεριανός ύπνος θα μπορούσε να βοηθά στην ανακούφιση του στρες και με αυτό τον τρόπο να μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Είναι όμως εξίσου πιθανό, πως αυτοί που κοιμούνται στο μέσον της ημέρας (κατά την διάρκεια της οποίας εργάζονται) έχουν πολύ λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης χαρακτηριστικών προσωπικότητας τύπου Α. Με άλλα λόγια, όσοι ξεκουράζονται το μεσημέρι είναι πολύ λιγότερο αγχώδεις σαν χαρακτήρες. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν απλά να σημαίνουν ότι όσοι ξεκουράζονται τακτικά έχουν εγγενώς χαμηλά επίπεδα στρες, επειδή ενδεχομένως δεν αισθάνονται ενδοιασμούς για τον ύπνο κατά τη διάρκεια εργάσιμης ημέρας.

Να σημειωθεί ότι η μεσημεριανή σιέστα μπορεί να επηρεάσει τη θνησιμότητα από τη στεφανιαία νόσο, καθώς μετά το ξύπνημα αυξάνονται ήπια η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός, τόσο ώστε να επηρεάσουν τους μηχανισμούς θρομβογένεσης. Γεγονός που πιθανόν, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος. Αφετέρου όμως, η μεσημεριανή σιέστα δρα αγχολυτικά σε υγιείς ενήλικες, μειώνοντας τον αντίστοιχο κίνδυνο. Η αντιφατική αυτή σχέση υποδεικνύει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ξεκάθαρο αποτέλεσμα στο πως συνδέονται ο μεσημεριανός ύπνος και η στεφανιαία νόσος. Ωστόσο, είναι ενδεικτική η ύπαρξη ισχυρής αντίστροφης σχέσης μεταξύ αυτών, σε εργαζόμενους άντρες.

Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια…της Τροφής

 

Naska A., Oikonomou E., Trichopoulou A., et al. Siesta in healthy adults and coronary mortality in the general population. Arch Intern Med 2007; 167:296-301.