Στις 3 Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η απόφαση από το Κοινοβούλιο της ΕΕ για την απελευθέρωση της χρήσης των γλυκοζιτών της Στεβιόλης που προέρχονται από το φυτό Στέβια. Η απόφαση ενισχύθηκε και από την Ευρωπαϊκή αρχή ασφάλειας τροφίμων επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση που κατείχε η Μικτή ειδική Επιτροπή FAO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) και WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) των πρόσθετων ουσιών τροφίμων (JECFA) ότι «οι γλυκοζίτες της στεβιόλης είναι ασφαλείς να καταναλωθούν από όλους τους πληθυσμούς και είναι κατάλληλα ως γλυκαντικά πρόσθετα στην επιλογή για χρήση από τους διαβητικούς».

Θεωρούμε ότι η στέβια θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό γλυκαντικό και να κυκλοφορήσει χωρίς τους αναιτιολόγητους περιορισμούς που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Είναι προφανές ότι η Ευρώπη πάλι άργησε και κοντοστάθηκε σε ανύπαρκτες επιφυλάξεις για αυτή την καλλιέργεια και τα προϊόντα της που είναι σημαντικά και μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της ισορροπημένης ανθρώπινης διατροφής. Παράλληλα η καλλιέργεια αυτή μπορεί νάναι μια εναλλακτική και για τους Έλληνες Αγρότες. Άλλωστε στους επόμενους μήνες θα αρχίσουν να εμφανίζονται στην αγορά της ΕΕ πολλά προϊόντα στα οποία σαν γλυκαντική ουσία δεν θα χρησιμοποιούν την ζάχαρη αλλά τις φυσικές γλυκαντικές ύλες της στέβιας. Τέτοια προϊόντα θα είναι δημητριακά, γιαούρτια, αναψυκτικά, σοκολάτες, μπισκότα κ.α.

Ήδη βέβαια πολλές εταιρίες στην Ευρώπη κυκλοφορούν ως υποκατάστατο ζάχαρης το επεξεργασμένο εκχύλισμα της στέβιας και μάλιστα η πολυεθνική Cargill είναι έτοιμη σε συνεργασία με την Azucarera (την μεγαλύτερη βιομηχανία ζάχαρης της Ισπανίας) να λανσάρει το προϊόν truria (γλυκαντική ουσία με βάση τα στέβια). Επίσης παρόμοιες συνεργασίες η συγκεκριμένη πολυεθνική είναι έτοιμη να κάνει σε Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία και Ιρλανδία. Η Coca Cola Europe επίσης καλωσόρισε την απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη χρήση στεβιόλης. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της, αυτό ανοίγει τον δρόμος την εταιρεία να αυξήσει την γκάμα των προϊόντων της, τα οποία θα λανσάρει στην αγορά στην κατηγορία των light αναψυκτικών.

Η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ουραγός σε αποφάσεις σε σχέση με άλλα κράτη οδηγήθηκε στην απόφαση από την πίεση της αγοράς και από την έρευνα τόσο του ιδιωτικού τομέα όσο και από τον ερευνητικό ιστό άλλων χωρών εκτός Ευρώπης. Παρά τους μέχρι σήμερα ισχύοντες περιορισμούς στην Ευρωπαϊκή ‘Ένωση, που αφορούσαν κυρίως τους τυπικούς χαρακτηρισμούς των προϊόντων της στέβιας ως «γλυκαντικής ύλης» (sweetener) και ως «προσθέτου τροφίμων» (food additive), τα προϊόντα αυτά διατίθονταν ελεύθερα στην αγορά. Η Γαλλία με προεδρικό Διάταγμα είχε επιτρέψει την χρήση των γλυκοζιτών της Στεβιόλης. Σημαντικό βέβαια είναι ότι η απόφαση της ΕΕ ελπίζουμε να δώσει και την ευκαιρία σε παραγωγούς να βάλουν την καλλιέργεια της στέβια σε αντιστάθμισμα άλλων καλλιεργειών που έχουν χρεοκοπίσει.

 

Γεώργιος Ζακυνθινός Phd.

Αν. Καθηγητής Τμήματος Τροφίμων

ΑΤΕΙ Καλαμάτας