Οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα δημητριακά, ιδίως πλήρη και φυτικές ίνες, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-ολλανδική επιστημονική έρευνα.

 

 Οι ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Ντόγκφιν Ον του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal, σύμφωνα με το BBC και τη «Γκάρντιαν», διαπίστωσαν ότι για κάθε δέκα γραμμάρια πρόσθετης κατανάλωσης ινών τη μέρα, μειώνεται κατά 10% ο κίνδυνος ορθοκολικού καρκίνου (του εντέρου). Οι ίνες στα φρούτα και τα λαχανικά δεν φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάλογα.

Τα πλήρη δημητριακά και οι ίνες, όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, συμβάλλουν στην προστασία από καρδιαγγειακά προβλήματα, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία. Οι βρετανοί επιστήμονες αξιολόγησαν συγκριτικά (μετα-ανάλυση) όλες τις δημοσιευμένες έρευνες μέχρι τώρα σχετικά με τη σχέση διατροφής-καρκίνου του εντέρου, οι οποίες συνολικά αφορούν παρατηρήσεις από περίπου 2 εκατ. άτομα. Έτσι, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση στην κατανάλωση ινών και πλήρων (αναποφλοίωτων και ανεπεξέργαστων) σιτηρών -μαύρο ψωμί, καφέ ρύζι, δημητριακά, κουάκερ- βοηθούν σημαντικά κατά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου.

“Όσο περισσότερο τρώει κανείς τέτοια δημητριακά και ίνες, τόσο το καλύτερο. Ακόμα και μέτριες ποσότητες ωφελούν”, δήλωσε η υπεύθυνη ερευνήτρια. Υπολογίστηκε ότι τρεις μερίδες δημητριακών και γενικότερα ανεπεξέργαστων σιτηρών τη μέρα (περίπου 90 γραμμάρια) μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές είπαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διευκρινιστεί πιο αναλυτικά ποια ακριβώς είδη ινών και σιτηρών και σε ποιες ποσότητες έχουν την μεγαλύτερη ωφέλεια.

Εξάλλου, μια άλλη αμερικανική επιστημονική έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζόζεφ Κάρλσον του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Διαιτητικού Συλλόγου Journal of American Dietetic Association, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες από φρούτα, λαχανικά και πλήρη δημητριακά μειώνει στους εφήβους τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο, άρα για την καρδιά και για το διαβήτη.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr