Έχετε παραγγείλει ποτέ περισσότερο φαγητό σ’ ένα εστιατόριο από ότι είχατε πρόθεση; Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες σε ένα τέτοιο χώρο, που μας προδιαθέτουν για περισσότερο φαγητό. Μια τέτοια παράμετρος είναι το βάρος των συνδαιτυμόνων μας.

Partner

Μια νέα μελέτη (The Fat Suit study) από το Πανεπιστήμιο Cornell υποστηρίζει ότι ο σωματότυπος του συνδαιτυμόνα μας, ή όσων τρώνε δίπλα μας, μπορεί να επηρεάσει το πόσο φαγητό σερβίρουμε στον εαυτό μας.

Η μελέτη διερεύνησε τον αντίκτυπο της παρουσίας ενός υπέρβαρου στο δείπνο στην επιλογή – υγιεινής ή μη – τροφής. Βρέθηκε λοιπόν ότι είναι πιο πιθανό να σερβίρουμε και να καταναλώσουμε περισσότερο ανθυγιεινό φαγητό και λιγότερο υγιεινό, όταν τρώμε μαζί ή κοντά με κάποιον που είναι υπέρβαρος.

Οι ερευνητές έβαλαν 82 φοιτητές να καταναλώσουν ένα γεύμα με μακαρόνια και σαλάτα. Προσέλαβαν επίσης μια ηθοποιό να φορέσει μια στολή που της προσέθετε 25 κιλά βάρους. Καθένας από τους 82 φοιτητές συμμετείχε (τυχαία) σε ένα από τα παρακάτω σενάρια:

  1. η ηθοποιός σέρβιρε υγιεινά (περισσότερη σαλάτα, λιγότερα ζυμαρικά) φορώντας τη στολή
  2. η ηθοποιός σέρβιρε το ίδιο υγιεινά χωρίς να φορά τη στολή
  3. η ηθοποιός σέρβιρε λιγότερο υγιεινά (λιγότερο σαλάτα, περισσότερα ζυμαρικά) φορώντας τη στολή
  4. η ηθοποιός σέρβιρε το ανωτέρω γεύμα, χωρίς να φορά τη στολή

Σε κάθε σενάριο, οι φοιτητές σέρβιραν τον εαυτό τους αφού είδαν πρώτα την ηθοποιό να σερβίρεται. Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν η ηθοποιός φόραγε την προσθετική στολή, οπότε έμοιαζε υπέρβαρη, οι συμμετέχοντες σέρβιραν και έφαγαν 31.6% περισσότερα ζυμαρικά και 43,5% λιγότερη σαλάτα, ανεξάρτητα από το τι σέρβιρε η ίδια.

Τα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσουμε τους (διατροφικούς) στόχους μας ελέω (υπέρβαρης) παρέας. Φαίνεται λοιπόν ότι μπορεί να σερβίρουμε περισσότερο από ανθυγιεινά τρόφιμα και λιγότερο από υγιεινά, επειδή ακριβώς δεν παραμένουμε εύκολα εντός (διατροφικού) πλαισίου.

Κάτι που τονίζει τη σημασία του να έχει προαποφασίσει κανείς τι θα παραγγείλει πριν μπει στο εστιατόριο, αλλά και να μην είναι ιδιαίτερα πεινασμένος κατά την παραγγελία. Με τον τρόπο αυτό, είναι πιο δύσκολο να επηρεαστούμε αρνητικά και να φάμε παραπάνω.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

Reference
Mitsuru S, Johnson Κ, and Brian Wansink. In good company: The effect of an eating companion’s appearance on food intake. Appetite 2014: 8; 263-268. DOI: 10.1016/j.appet.2014.09.004