Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “British Journal of Sports Medicine” η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλει στη μείωση της συχνότητας εμφάνισης και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων των λοιμώξεων της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως η καθημερινή φυσική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της διάθεσης, στην απώλεια βάρους, και τη βελτίωση της γενικότερης ποιότητας ζωής, τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως επιπλέον παρέχει προστασία έναντι του κοινού κρυολογήματος

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχε μια ομάδα 1.000 ενηλίκων που παρακολουθήθηκε για 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και του φθινοπώρου του 2008. Κατά την περίοδο αυτή, οι άνθρωποι που δήλωσαν πως έκαναν κάποια αερόβια άσκηση -τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση- για τουλάχιστον 20 λεπτά τις πέντε ή περισσότερες ημέρες της εβδομάδας παρέμεναν με κρυολόγημα ή γρίπη για λιγότερες ημέρες (κατά μέσο όρο πέντε ημέρες), σε σύγκριση τα άτομα που γυμνάζονταν μία ημέρα την εβδομάδα ή λιγότερο (κατά μέσο όρο 8,5 ημέρες την εβδομάδα). Επίσης, υπήρχε η τάση τα άτομα που ασκούνταν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα. Μάλιστα, τα δραστήρια άτομα χαρακτήριζαν τα συμπτώματά τους ως 49% λιγότερο σοβαρά.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, David Nieman, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Appalachian της Βόρειας Καρολίνα “η άσκηση φαίνεται πως ενισχύει τη λειτουργία των λευκοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που είναι γνωστά ως κύτταρα – δολοφόνοι”. Η αυξημένη ανοσολογική δραστηριότητα που προκαλείται μέσω της άσκησης διαρκεί μόνο για τρεις περίπου ώρες, αλλά το αθροιστικό αποτέλεσμα φαίνεται πως διατηρεί τα δραστήρια άτομα και πιο υγιή. “Καθώς οι ημέρες αθροίζονται, αθροίζεται και η προστασία που μας παρέχεται έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών”, προσθέτει. Είναι επίσης πιθανό οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά συνήθως να διάγουν και έναν γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, με αποτέλεσμα να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από γρίπη ή κρυολόγημα.

 

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

 

Βιβλιογραφία:
Nieman DC, Henson DA, Austin MD, Sha W. Upper respiratory tract infection is reduced in physically fit and active adults. Br J Sports Med. 2010 Nov 1.