H Δ/νση Δημόσιας Υγείας, Τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης από τον Ο.Η.Ε. Παγκόσμιας  Ημέρας Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) με θέμα για το 2015: «Seven billion dreams – One Planet -Consume with care», σας ενημερώνει για τα ακόλουθα:

Το Υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ήδη από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, συμμετέχει στην ενημέρωση του κοινού για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού και του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος.

Για το 2015, το σύνθημα του ΟΗΕ είναι «Seven billion dreams – One Planet -Consume with care». Όπως αναφέρεται στον ιστότοπο της UNEP, η ευημερία της ανθρωπότητας, το περιβάλλον και η λειτουργία της οικονομίας εξαρτώνται σε τελική ανάλυση από τους φυσικούς πόρους του πλανήτη. Πληθαίνουν συνεχώς οι αποδείξεις ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ περισσότερους φυσικούς πόρους από αυτούς που ο πλανήτης είναι σε θέση να παράσχει με βιώσιμο τρόπο.

Πολλά οικοσυστήματα βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης ή της μη αναστρέψιμης αλλαγής, εξαιτίας και της μεγάλης πληθυσμιακής αύξησης και της οικονομικής ανάπτυξης. Μέχρι το 2050, με τους τρέχοντες ρυθμούς παραγωγής και κατανάλωσης, και με την πρόβλεψη για εκτόξευση του παγκόσμιου πληθυσμού στα 10 δισεκατομμύρια περίπου, ο πλανήτης δε θα είναι σε θέση να αντέξει αυτό τον τρόπο ζωής και κατανάλωσης.

Το φετινό σύνθημα σημαίνει ότι η ζωή μέσα στα όρια του πλανήτη είναι η πιο υποσχόμενη στρατηγική για τη διασφάλιση ενός υγιούς μέλλοντος. Η ανθρώπινη ευημερία δε χρειάζεται να έχει κόστος για τον πλανήτη Γη. Η βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει «να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα με λιγότερα». Έχει να κάνει με τη συνειδητοποίηση ότι οι αυξανόμενοι ρυθμοί χρήσης των φυσικών πόρων και οι συνεπαγόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις δεν είναι απαραίτητο παραπροϊόν της οικονομικής ανάπτυξης.

Εξάλλου, επίκειται η κορυφαία συνδιάσκεψη του ΟΗΕ COP21 που θα γίνει στο Παρίσι με θέμα την Κλιματική Αλλαγή στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2015.

Η συσχέτιση των τομέων υγείας και περιβάλλοντος αποκτά και διεθνώς εντονότατο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το 24% της νοσηρότητας και το 23% όλων των θανάτων αποδίδεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό ο ΠΟΥ έχει δημιουργήσει αυτοτελή τομέα περιβαλλοντικής υγιεινής με σκοπό να επηρεάσει δημόσιες πολιτικές και να αποκαλύψει τις βασικές αιτίες των περιβαλλοντικών απειλών στην υγεία. Πρόσφατα έχουν εκπονηθεί από Διεθνείς Οργανισμούς (ΠΟΥ, ΕΕ) σχέδια δράσης Υγείας και Περιβάλλοντος, στην εκπόνηση των οποίων συμμετέχει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, και ειδικότερα το Τμήμα Υγιεινής Περιβάλλοντος.

Οι αρμοδιότητες του Τμήματος εκτείνονται σήμερα σε πλήθος αντικειμένων με στόχο τη λήψη προληπτικών μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας (ποιότητα πόσιμου νερού και φυσικών μεταλλικών νερών, ασφαλής διάθεση υγρών, αερίων και στερεών αποβλήτων, ακτινοβολίες, κ.α.), διέπονται από πλήθος νομοθετικών κειμένων αποκλειστικής αρμοδιότητας και εξελίσσονται σε συνεχή βάση. Οι τομείς αυτοί διευρύνονται καθημερινά με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την εμφάνιση και νέων κινδύνων για την υγεία του ανθρώπου (γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, Η/Μ κύματα, κ.α.).

Στις παρούσες συνθήκες, με την πρόκληση της βιώσιμης ανάπτυξης και της λελογισμένης χρήσης πόρων, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας αναμένεται να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο τα επόμενα χρόνια.

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

ΤΜΗΜΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ