Η σημαντική αυτή Μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-ολοκλήρωσε τη δράση της-και μας ενημερώνει για τα συμπεράσματα των ειδικών) με την υποστήριξη σημαντικών εθνικών φορέων, όπως η Ελληνική Στατιστική Αρχή, και σε συνεργασία με συμβουλευτική επιτροπή που αποτελείται από καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, καθηγητές του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, καθώς και από εκπροσώπους του Medical Research Council (MRC) και του NatCen Social Research (NatCen) της Αγγλίας.

Κύριος στόχος της ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. είναι η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών και του τρόπου ζωής του Ελληνικού πληθυσμού και η σχέση τους με δείκτες υγείας και χρόνια νοσήματα, χρησιμοποιώντας αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα. Απώτερος φυσικά σκοπός, είναι η ενημέρωση των υγειονομικών αρχών για την ιεράρχηση των αναγκών και τη λήψη σχετικών μέτρων υγείας, καθώς και για την υλοποίηση προγραμμάτων παρέμβασης για την προαγωγή της δημόσιας υγείας.

Η συλλογή των δεδομένων ανά την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με κατά πρόσωπο συνέντευξη στο σπίτι του συμμετέχοντα από ειδικούς ερευνητές, ιατρούς ή κλινικούς διαιτολόγους. Σημειώνεται πως η ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ. – που είναι εγκεκριμένη από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Αρ. Πρ. ΓΝ/ΕΞ/743/31-05-2013)- ακολουθεί τα πρότυπα της μεγαλύτερης αντίστοιχης μελέτης παγκοσμίως, η οποία διεξάγεται στις Η.Π.Α. από το 1960 (NHANES – National Health and Nutrition Examination Survey) καθώς και της αντίστοιχης εθνικής μελέτης που διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 1990 (NDNS – National Diet and Nutrition Survey).

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015 και ώρα 13:00 στην Αθήνα, στο Ξενοδοχείο Crowne Plaza, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ενημέρωσης των Δημόσιων Φορέων αλλά και του ευρέος κοινού, κυρίως των Επαγγελματιών Υγείας για τα αποτελέσματα της Μελέτη ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ και τα συμπεράσματα των ειδικών. Ελπίζουμε στη θετική σας ανταπόκριση για την προαγωγή της δημόσιας υγείας!