Συχνά η χοληστερόλη είναι σημαντικό πρόβλημα, αφού υψηλές τιμές αυτής στο αίμα συνιστούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Η τροποποίηση της καθημερινότητάς μας και μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου των καρδιαγγειακών παθήσεων.

CoronaryArteryDisease

Η μεσογειακή διατροφή φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από ό, τι μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά για τη μείωση της ολικής χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει, διότι, μειώνει πάρα πολύ τον κίνδυνο για καρδιακές και για άλλες παρόμοιες παθήσεις.

Ίνες και ψάρι
Εισάγετε στην διατροφή σας το ψάρι, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως! Οι διαλυτές φυτικές ίνες, π.χ. από το πλιγούρι βρώμης, μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη.

Προσθέτοντας μόνο 5-10 γραμμάρια διαλυτών φυτικών ινών την ημέρα, από π.χ. ένα ή δυο μεγάλα μήλα με τη φλούδα, είναι δυνατόν να μειωθεί η LDL χοληστερόλη κατά 5 %. Επιπλέον, διαλυτές ίνες απαντώνται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, σε ξηρούς καρπούς και ξερά φασόλια.

Οι ξηροί καρποί έχουν διαλυτές φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες. Διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση των επιπέδων τόσο της ολικής χοληστερόλης όσο και της LDL.

Στην κατεύθυνση αυτή βοηθούν τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτικές στανόλες (σ.σ. λειτουργικά τρόφιμα), που μειώνουν αποδεδειγμένα τη χοληστερίνη, όπως τυριά και μαργαρίνες.

Πατατάκια και μπισκότα
Αντίθετα, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και trans λιπαρά, όπως τα πατατάκια, τα παγωτά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι υπεύθυνα για την αύξηση των επιπέδων της χοληστερόλης. Αυτό συμβαίνει διότι το σώμα μας τις μετατρέπει εύκολα σε χοληστερόλη.

Χάστε βάρος
Η μείωση βάρους περιορίζει την LDL χοληστερόλη ενώ συγχρόνως αυξάνει την (καλή) HDL χοληστερόλη. Παρατηρείται σημαντική διαφορά στα επίπεδα χοληστερόλη όταν η μείωση βάρους υπερβαίνει το 10% του αρχικού.

Περπατήστε
Επιπρόσθετα, το γρήγορο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της HDL χοληστερόλης, ακριβώς όπως μια έντονη προπόνηση. Η εντατική άσκηση βοηθάει στην περαιτέρω μείωση των τριγλυκεριδίων κατά 20% -30 % περίπου. Προτείνεται άσκηση μέτριας έντασης τουλάχιστον 30 λεπτά, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Περπατήστε, κάντε ποδήλατο, χορό ή ακόμη και μαζέψτε τα φύλλα με την τσουγκράνα από τον κήπο σας!

Επιμέλεια
Ομάδα κλινικών διαιτολόγων δια…της Τροφής