Αμέτρητα είναι τα βιβλία και τα άρθρα που σχετίζονται με τα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο, και μπορούν να σας οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι μπορείτε να αποκρούσετε αυτή την επίφοβη ασθένεια απλά με το να τρώτε καλύτερα.

Αλλοίμονο, δεν είναι τόσο απλό. Κάθε φορά που βλέπετε έναν τίτλο που αναφέρει “αντιμετωπίστε τον καρκίνο φυσικά,” τρέξτε. Το τρέξιμο, στην πραγματικότητα, θα είναι πιο ευεργετικό για την υγεία σας από ότι το εν λόγω άρθρο.

Υπάρχουν όντως τροφές που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Μολονότι αυτό αποτελεί θετική είδηση, να θυμάστε ότι αυτό είναι βασισμένο μόνο σε αποτελέσματα εργαστηριακών πειραμάτων σε ποντίκια και επιδημιολογικών μελετών που αποκαλύπτουν, σε μεγάλο βαθμό εκ των υστέρων, ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν Α, Β και Γ για “x” χρόνια είχαν “y” τοις εκατό μείωση σε κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με την ομάδα ανθρώπων που δεν έκαναν τίποτα για να παραμείνουν υγιείς.

Πάντως δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Πολλές αιτίες του καρκίνου είναι περιβαλλοντικές, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συνθήκες εργασίας, όπως έκθεση σε χημικούς διαλύτες και αναθυμιάσεις. Η αποφυγή είναι η καλύτερη στρατηγική πρόληψης εδώ.

Εκτός από αυτό, αν θέλετε τις πιθανότητες με το μέρος σας, τα τρόφιμα σε αυτήν τη λίστα φαίνεται να φέρουν κάποιες προστατευτικές ιδιότητες απέναντι στον καρκίνο.

1. Κρασί

το κρασί – και, ιδίως, το κόκκινο κρασί με υψηλή συγκέντρωση της ρεσβερατρόλης χημικής ουσίας στη φλούδα του σταφυλιού- έχει αντι-καρκινική δράση, καταναλώνοντας το όμως με μέτρο. Η ρεσβερατρόλη συμβάλλει με άγνωστο μέχρι στιγμής τρόπο στη καταστολή μεταβολιτών που σχετίζονται με την ανάπτυξη του καρκίνου. Συνεπώς όλο και περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια συνιστούν την κατανάλωση 1 ποτηριού κρασιού την ημέρα για την πρόληψη του καρκίνου και την πιο υγιή λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος.

2. Σταυρανθή λαχανικά

Σταυρανθή λαχανικά αποτελούν το λάχανο, το μπρόκολο, το κατσαρό λάχανο, κ.ά. Αυτά τα λαχανικά, σε διάφορους βαθμούς, είναι πλούσια σε στοιχεία με αντικαρκινικές ιδιότητες, όπως diindolylmethane, σουλφοραφάνη και το σελήνιο. Όσο πιο λίγο είναι βρασμένο ή μαγειρεμένο το λαχανικό τόσο υψηλότερη περιεκτικότητα έχει στις εν λόγω ουσίες.

3. Πράσινο τσάι

Αρχίστε να πίνετε μέχρι και μισό γαλόνι πράσινου τσαγιού την ημέρα, κρύο ή ζεστό! (Το τσάι έχει μόνο το ένα τρίτο της καφεΐνης που υπάρχει στον καφέ.) Το πράσινο τσάι έχει epigallocatechin gallate (EGCG) και κατεχίνες, που επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

Το πιο ισχυρό πράσινο τσάι προέρχεται από την Ιαπωνία. Σημειώστε επίσης ότι τα μαύρα τσάγια χάνουν τις κατεχίνες στη διαδικασία της ζύμωσης και τα ντεκαφεϊνέ τσάγια χάνουν τις κατεχίνες στη διαδικασία της πλύσης.

4. Η βιταμίνη D

Η βιταμίνη D δεν είναι ένα τρόφιμο, αλλά πρωτο-ορμόνη που φαίνεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του καρκίνου. Πολλές μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D είναι καθοριστική στη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και τη βελτίωση των ποσοστών επιβίωσης από καρκίνο του πνεύμονα. Ο ακριβής μηχανισμός δεν είναι γνωστός, αλλά οι περισσότεροι ερευνητές τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο πεπεισμένοι ότι λίγοι από μας παίρνουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D μέσω της διατροφής ή το φως του ήλιου. Οι καλύτερες πηγές είναι: γατόψαρο, σολομός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί.

5. Φυλλικό οξύ

Το φυλλικό οξύ ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των βιταμινών του συμπλέγματος Β, που έχει καρκίνο-προληπτικές ιδιότητες. Η σχέση καρκίνος-φυλλικού οξέος είναι περίπλοκη. Οι άνθρωποι με διατροφή χαμηλή σε φυλλικό οξύ φαίνεται να έχουν υψηλότερα ποσοστά καρκίνου. Βέβαια δίαιτες πλούσιες σε φυλλικό οξύ δεν σημαίνει ότι εμποδίζουν κατ ‘ανάγκην τον καρκίνο, αλλά δεν φαίνεται να βλάπτουν. Η έλλειψη φυλλικού οξέος μπορεί να επιτρέψει τον καρκίνο να πάρει το πάνω χέρι, επιτρέποντας να συμβούν ανεξέλεγκτες μεταλλάξεις στα κύτταρα. Πηγές πλούσιες σε φυλλικό οξύ αποτελούν: τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια, τα φασόλια, τα μπιζέλια και οι φακές.

6.Τζίντζερ και κουρκουμάς (κιτρινόριζα)

Το Τζίντζερ έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκίνου. Ο κουρκουμάς, το μπαχαρικό που αποτελεί τη βάση των περισσότερων κάρι, προέρχεται από μια ρίζα της οικογένειας τζίντζερ. Το δραστικό συστατικό είναι η κουρκουμίνη , η οποία μπορεί να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα γρήγορα, έστω και σε δοκιμαστικό σωλήνα. Το Τζίντζερ και ο κουρκουμάς αποτελούν καρυκεύματα που ενισχύουν τη γεύση των περισσότερων γεύματων και επιβάλλεται να τα προσθέσετε στο ράφι καρυκευμάτων σας

7. Φασόλια και φακές

Τα φασόλια και οι φακές περιέχουν πολυάριθμα φυτοχημικά συστατικά, πάρα πολύ δύσκολο να τα διαβάσει κανείς με μια ματιά, που στο εργαστήριο έχουν φανεί ότι συντελούν στην επιβράδυνση ή την πρόληψη βλαβών στο DNA του κυττάρου, τη βάση του καρκίνου. Το πρόσθετο όφελος έρχονται να συμπληρώσουν οι φυτικές ίνες που προσφέρουν τα όσπρια, οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του πεπτικού συστήματος, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

8. Σοκολάτα

Η σοκολάτα έχει υποστεί αμέτρητες μελέτες από επιστήμονες που ήταν αποφασισμένοι να δείξουν ότι δεν μπορεί να είναι υγιής. Κι όμως είναι, και κυρίως οι σκούρες σοκολάτες ή σοκολάτες υγείας με περιεκτικότητα τουλάχιστον 70% σε κακάο, χάρη σε μια σειρά αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Ειδικότερα, υπάρχει μια κατηγορία χημικών ουσιών στο κακάο που ονομάζονται κατεχίνες, που υπάρχουν και στο τσάι, που φαίνεται να προσφέρουν προστασία από καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια και τον καρκίνο, σύμφωνα με μελέτες σε Νοτιαμερικανούς που καταναλώνουν το κόκκο του κακάο γενναιόδωρα.

9. Μούρα (berries)

Οποιοδήποτε τρόφιμο που στο όνομα του περιλαμβάνει το συνθετικό –berry, είναι εξαιρετικά υγιεινό. Τα περισσότερα μούρα περιέχουν ελλαγικό (ellagic) οξύ και άλλες πολυφαινόλες-αντιοξειδωτικά που εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων. Γι’αυτό εστιάστε σε μια ποικιλία από εποχιακά μούρα και προσθέστε τα σε απλό ημι-άπαχο γιαούρτι.

10. Σκούρα πράσινα λαχανικά

Αυτή η κατηγορία των λαχανικών επικαλύπτει την οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών και περιλαμβάνει τα σέσκουλα, το σπανάκι και τα παντζάρια (τα φύλλα κυρίως). Αυτά τα λαχανικά περιέχουν β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, καθένα από τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που μπορούν να εμποδίσουν την πρόωρη ανάπτυξη του καρκίνου. Επίσης, είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ. Το σέσκουλο, ειδικότερα, ευδοκιμεί παντού, είναι εξαιρετικά εύκολο να αναπτυχθεί σε γλάστρα. Γενικότερα όσο πιο φρέσκα είναι τα σκούρα πράσινα λαχανικά, τόσο πιο τρυφερά και νόστιμα είναι.

Εύη Καμποσιώρα Msc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

kamposiora@diatistrofis.gr

 

Πηγή: www.sciencedaily.com