Ο διαβήτης αποτελεί μια χρόνια ασθένεια, που πλήττει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ανακοίνωση από τον ειδικό ότι κάποιος από πάσχει από διαβήτη αποτελεί την πηγή έναρξης ποικίλλων ψυχοσυναισθηματικών αντιδράσεων.

Θυμός, απελπισία, φόβος, πλήττουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου καθώς καλείται να αναπροσαρμόσει την ζωή του σε νέα και απαιτητικά πολύ συχνά δεδομένα. Στην αρχή η άρνηση και η μη παραδοχή της νόσου και έπειτα η παθητικότητα ή η απελπισία και ο πανικός μπορεί να δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του διαβήτη καθώς το άτομο αρνείται να ακολουθήσει πιστά τις ιατρικές οδηγίες. Δεν αποτελεί μάλιστα σπάνιο φαινόμενο οι διαβητικοί ασθενείς να αισθάνονται θλίψη και απογοήτευση και να «πενθούν» την ξέγνοιαστη ζωή τους πριν την έναρξη της ασθένειας. Είναι αλήθεια, ότι βρίσκονται υπό ένα καθεστώς καθημερινής αυτό-παρακολούθησης αλλά και υπό την ανάγκη για συχνές ιατρικές εξετάσεις.

Το σημαντικό για ένα άτομο που πάσχει από διαβήτη είναι να κατανοήσει ότι ο ίδιος μπορεί να καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου και να ορίσει την ζωή του με τέτοια δεδομένα ώστε να μην επιτρέψει στην ασθένεια να του στερήσει τις χαρές της ζωής του.

Εξάλλου, οι σημαντικότερες επιλογές που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία ενός διαβητικού ασθενούς γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από τον ίδιο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το άτομο με διαβήτη δεν έχει δικαίωμα να θυμώσει και να απογοητευτεί αρκεί όμως να γνωρίζει ότι η τυφλή υποταγή στην πάθηση θα είναι και η αιτία για την οποία η νόσος θα γίνει ολοένα και πιο επιβαρυντική για την ποιότητα ζωής του.

 

Αγγελική Ζαφειροπούλου

ΨΥXΟΛΟΓΟΣ

MSC ¨ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ¨, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 1, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, 2109314018, 6980335557

www.therapy-center.gr