«Φορολογήστε τα αναψυκτικά και την πίτσα, για να μειωθεί η παχυσαρκία», υποστηρίζουν ερευνητές. Επιστήμονες, με έδρα το Σικάγο, εκτιμούν ότι η επιβάρυνση της τιμής κατά 18% της πίτσας και των αναψυκτικών, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των προσλαμβανομένων θερμίδων από ενήλικες, ώστε να μειώσουν το μέσο βάρος τους, κατά 2,5 κιλά/ έτος. Πρότειναν λοιπόν ότι η φορολόγηση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, σε μια χώρα που δαπανά για την υγεία περίπου 147 δισεκατομμύρια αμερικανικά δολάρια το χρόνο.

 

Παρότι είναι αναπόφευκτη η έγερση σημαντικών ενστάσεων από τους παρασκευαστές τροφίμων, πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά ένα τέτοιο μέτρο, αλλά όχι να δώσει και τη λύση. Με τα δύο τρίτα των Αμερικανών να είναι είτε υπέρβαροι είτε παχύσαρκοι, είναι επιτακτική η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Ήδη οι πολιτείες της Καλιφόρνιας και της Φιλαδέλφειας έχουν θεσπίσει ειδική νομοθεσία για τη φορολόγηση των αναψυκτικών με σκοπό να περιοριστεί η κατανάλωσή τους. Την προσπάθεια υποστηρίζουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC, Center of Disease Control and Prevention) και η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση (AHA, American Heart Association).

Επιπλέον, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι αποτελεσματικά. Οι Duffey και συνεργάτες ανέλυσαν την διατροφή και την υγεία 5.115 νεαρών ενήλικες ηλικίας (18 – 30 ετών) από το 1985 μέχρι και το 2006. Παράλληλα, συνέλεξαν συγκριτικά στοιχεία για τις τιμές των τροφίμων, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα. Κατά τη διάρκεια των 20 αυτών ετών, η αύξηση κατά 10% του κόστους συνδέεται με μείωση κατά 7% του ποσού των θερμίδων που καταναλώνονται από αναψυκτικά και κατά 12% μείωση από πίτσα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένας φόρος 18% στα τρόφιμα αυτά θα μπορούσε να μειώσει την ημερήσια πρόσληψη κατά 56 θερμίδες ανά άτομο, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους 2,5 κιλά ανά έτος.

Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται για να κάνουν τα υγιεινά τρόφιμα, όπως λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως λιγότερο δαπανηρά.

Αλήθεια, δεν θα ήταν πραγματικά καλή ιδέα να παραδειγματιστούμε από τους αμερικάνους ερευνητές;

Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια..της Τροφής

Sources:
• Reuters; updated 7:41 p.m. ET March 8, 2010
• Duffey KJ, Gordon-Larsen P, Shikany JM, Guilkey D, Jacobs DR Jr, Popkin BM. Food price and diet and health outcomes: 20 years of the CARDIA Study. Arch Intern Med. 2010;170(5):420-6.