Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πρόκληση για την Ευρώπη του 2020, λαμβανομένης υπόψη και της πρωτοφανούς γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού, τόνισε ο Κύπριος καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Imperial College του Λονδίνου Λεύκος Μίτλετον, σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

 

Ο καθηγητής Μίτλετον, υπέδειξε τη γεωμετρική αύξηση των ενηλίκων άνω των 60 ετών. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), είπε, οι ενήλικες άνω των 60 ετών θα αυξηθούν μέχρι και 223% ως το έτος 2025, σε σύγκριση με το 1970.

Συνεπακόλουθα, η νόσος Alzheimer (AD), ο πιο γνωστός τύπος της άνοιας με έναρξη στη μεγάλη ηλικία θα αυξηθεί αντίστοιχα και μέχρι το έτος 2050 ο αριθμός των ασθενών με AD θα ανέλθει τουλάχιστον στο τετραπλάσιο.

Ο καθηγητής Μίτλετον σημείωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία (που να τροποποιεί την πάθηση), με αποτέλεσμα οι διαθέσιμες θεραπείες να παραμένουν μόνο συμπτωματικές.

Τροχοπέδη στην αντιμετώπιση της νόσου, επισήμανε, είναι η αδυναμία διάγνωσης και κλινικής μελέτης ασθενών στα αρχικά και δη δυνητικά ανατρέψιμα στάδια της πάθησης.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr