Εάν έχετε περιττά κιλά και κατηγορείτε τα γονίδιά σας, κάνετε πολύ καλά, λένε ερευνητές από τη Σκωτία. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως μερικοί άνθρωποι είναι πιο παχείς από άλλους, επειδή φέρουν γονίδια τα οποία ενθαρρύνουν την αποθήκευση λίπους.

 

Όπως γράφουν στην επιστημονική επιθεώρηση «PloS One», εντόπισαν στον λιπώδη ιστό μια ομάδα γονιδίων, τα οποία οδηγούν στην αχρείαστη κατακράτηση λίπους από τον οργανισμό. Το εύρημα αυτό πρακτικά σημαίνει πως δύο άνθρωποι μπορούν να τρώνε ακριβώς το ίδιο, αλλά ο ένας να παχαίνει ασταμάτητα και ο άλλος όχι.

Η έρευνα έγινε σε δύο στάδια σε ποντίκια, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον δρα Νικ Μόρτον, από το Κέντρο Καρδιαγγειακής Επιστήμης του πανεπιστημίου.

Στο πρώτο στάδιο, οι επιστήμονες συνέκριναν τον λιπώδη ιστό ποντικιών που είχαν εκτραφεί επιλεκτικά επί γενιές ώστε να είναι παχύσαρκα ή αδύνατα, και έτσι είχαν αποκτήσει γονίδια που σχετίζονται με το βάρος.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τα γονίδια που εμποδίζουν την διάσπαση του λίπους και τα οποία ήταν πολλαπλάσια στον λιπώδη ιστό των παχύσαρκων ποντικιών.

Στο δεύτερο στάδιο της έρευνάς τους, οι ερευνητές ζευγάρωσαν τα παχύσαρκα ποντίκια με έναν παχύσαρκο γονέα ή με έναν αδύνατο. Οι απόγονοί τους που γεννήθηκαν παχύσαρκοι, έφεραν τα ίδια ενεργά γονίδια λίπους με τον παχύσαρκο γονιό τους.

Οι ερευνητές λένε πως το εύρημα αυτό σημαίνει πως γενετικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην αποθήκευση του λίπους και αυξάνουν τις πιθανότητες να παχύνει κανείς.

Η έρευνα έδειξε ακόμα πως όσα ποντικάκια γεννήθηκαν αδύνατα, είχαν κληρονομήσει από τον αδύνατο γονέα τους πρόσθετη προστασία έναντι της αύξησης του σωματικού βάρους.

Και αυτό, διότι όταν χορηγήθηκε παχυντική διατροφή σε όλα τα ποντίκια, τα αδύνατα μπορούσαν να διασπούν ευκολότερα το λίπος απ’ ό,τι τα παχύσαρκα, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν κληρονομήσει «γονίδια απίσχνανσης».

Πηγή : Web Only, Τα ΝΕΑ Online