Μεγαλώνοντας, αποκτά για όλους μας μεγάλη σημασία όχι μόνο το πόσο τρώμε αλλά και το τι τρώμε. Όντως, το φαγητό μετατρέπεται σταδιακά σε (μοναδικό) μέσο διασκέδασης, κοινωνικοποίησης ή διαπραγμάτευσης (βλ. επαγγελματικά γεύματα). Ωστόσο, οι επιλογές μας είναι βέβαιο ότι θα μας ακολουθήσουν στα επόμενα χρόνια της ζωής μας.

Μεταξύ των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των τροφίμων, η επίδραση των λιπαρών οξέων στην υγεία του κεντρικού νευρικού συστήματος αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένης μελέτης στην επιστημονική βιβλιογραφία. Εκτός λοιπόν από τα ω-3 λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι δρουν προληπτικά έναντι των εκφυλιστικών καταστάσεων του νευρικού συστήματος, φαίνεται ότι και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (π.χ. από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και σπόρους) έχουν παρόμοια δράση.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Neurology αναφέρει ότι η κατανάλωση «καλών» λιπαρών σχετίζεται με μικρότερη έκπτωση της νοητικής λειτουργίας – σε περίοδο 4 ετών.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 6.183 γυναίκες, ηλικίας άνω των 45 ετών, που παρακολουθήθηκαν για χρονική περίοδο 4 ετών. Κατάγραφηκε η διατροφή των εθελοντριών, και εκτιμήθηκε διαδοχικά η γνωσιακή τους λειτουργία.

Όσες γυναίκες προσλάμβαναν περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από τη διατροφή τους επέδειξαν καλύτερη μνήμη και συνολική γνωσιακή λειτουργία σε αυτήν την τετραετία.

Αντίθετα, όσες είχαν υψηλότερη πρόσληψη «κακού λίπους», όπως τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται στο βούτυρο, το τυρί και το κόκκινο κρέας, βίωναν μεγαλύτερη – συγκριτικά – έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας.

Φαίνεται λοιπόν, ότι το κορεσμένο λίπος δεν επηρεάζει μονό την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, αλλά αυτή και του κεντρικού συστήματος. Δεδομένου του πόσο δύσκολη είναι η αντιμετώπιση ανάλογων εκφυλιστικών νόσων, όπως η νόσος Alzheimer’s, η διατροφική πρόσληψη απόκτα καινούρια διάσταση και ρόλο. Συνολικά, η καλή διατροφή, η άσκηση και η πνευματική ενασχόληση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης Alzheimer’s και άνοιας.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολογός Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com; milesis@diatistrofis.gr

Source

Olivia I. Okereke MD, Bernard A. Rosner, Dae H. Kim, Jae H. Kang, Nancy R. Cook, JoAnn E. Manson MD, Julie E. Buring, Walter C. Willett MD, Francine Grodstein. Dietary fat types and 4-year cognitive change in community-dwelling older women, Ann Neurol 2012 Mar 29. doi: 10.1002/ana.23593. [Epub ahead of print]