Για όλους τους γονείς που αγωνίζονται να κάνουν τα παιδιά τους να φάνε λαχανικά, μια ομάδα Ολλανδών ερευνητών προτείνει κάτι πολύ απλό: σερβίρετε λαχανικά βρασμένα ή στον ατμό, ώστε να διατηρηθούν τραγανά!

Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Wageningen έδωσαν δύο κοινά λαχανικά (τα καρότα και τα γαλλικά φασόλια) μαγειρεμένα με έξι διαφορετικούς τρόπους, για να ανακαλύψουν τις προτιμήσεις τους, σε 4 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: α) 46 παιδιά 4-6 ετών, β) 25 παιδιά 7-8 ετών, γ) 23 παιδιά 11-12 ετών και δ) 22 νεαρούς ενήλικες 18-25 ετών (ομάδα ελέγχου).

Τα καρότα και τα φασόλια έγιναν πουρές, στον ατμό, βραστά, ψητά, τηγανητά (ελαφρά ή σε φριτέζα) και στη συνέχεια σερβιρίστηκαν στα παιδιά και την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι στην πλειοψηφία των παιδιών άρεσαν τα βρασμένα ή στον ατμό λαχανικά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα καρότα και τα φασόλια διατηρούν την αυθεντική γεύση τους, το χρώμα και τραγανή υφή τους, με τον τρόπο αυτό. Επιπλέον, έτσι διατηρείται ομοιογενής η επιφάνεια των λαχανικών, χωρίς να αλλάζει το χρώμα του μαγειρεμένου (σε σχέση με το ωμό).

Εν ολίγοις, υποστηρίχθηκε ότι η προτίμηση καθορίζεται από ένα πολύπλοκο μείγμα ερεθισμάτων, που περιλαμβάνει την ενιαία εμφάνιση, την υφή που μπορούν να ανεχθούν στο στόμα τους και τη γνωστή – τυπική γεύση των λαχανικών.

Η προτίμηση αυτή των παιδιών σε πιο απλές μαγειρικές πρακτικές, διευκολύνει κατά πολύ τη συμμόρφωση με τις συστάσεις υγιεινής διατροφής. Δεδομένου του ότι τα λαχανικά είναι από τα πιο «αντιπαθητικά» τρόφιμα για τα παιδιά, το σερβίρισμα/ μαγείρεμά τους ούτως ώστε να είναι τραγανά, ενδεχομένως να βοηθήσει πολλούς… αγανακτισμένους γονείς.

 

Γιώργος Μίλεσης, Msc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

Source:
Zeinstraa G.G., Koelenb M.A., Koka F.J., and C. de Graafa. The influence of preparation method on children’s liking for vegetables. Food Quality and Preference 2010; [Epub ahead of print]