Παρατηρούμε ένα νεαρό ζευγάρι να δειπνεί σ’ ένα όμορφο εστιατόριο. Ποιος πιστεύετε ότι θα κάνει καλύτερες επιλογές φαγητού; Ποιος θα φάει περισσότερο; Ποιος τελικά επηρεάζει περισσότερο τον άλλο; Αν στην εξίσωση προσθέσουμε περισσότερα άτομα γύρω από το τραπέζι πόσο διαφορετικά θα είναι τα πράγματα;

Είναι δεδομένο – και αρχή πλέον κάθε συμπεριφορικής προσέγγισης – ότι επηρεαζόμαστε σημαντικά στις διατροφικές μας επιλογές από τον εκάστε συντηδαίμονα, πόσο μάλλον από μια ολόκληρη παρέα.

Πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο McMaster έρχεται να υποδείξει ότι το φαινόμενο είναι πιο έντονο στις γυναίκες και εξαρτάται μάλιστα από το φύλο. Βρέθηκε λοιπόν ότι μια γυναίκα που δειπνεί με έναν άνδρα, είναι πιο πιθανό να κάνει καλύετρες διατροφικές επιλογές, απ’ το να γευματίσει με μια γυναίκα.

Οι ερευνητές παρατήρησαν τη διατροφική συμπεριφορά 469 θαμώνων, σε δυάδες, σε 3 μεγάλες πανεπιστημιακές λέσχες/ καφετέριες. Φάνηκε ότι οι γυναίκες που γευμάτιζαν με ανδρική συντροφιά, επέλεξαν τρόφιμα με λιγότερες θερμίδες, απ’ ότι όταν έτρωγαν με μια φίλη τους.

Επιπλέον, το μέγεθος της παρέας δεν ήταν σημαντικός προγνωστικός παράγοντας της θερμιδικής κατανάλωσης, αν και οι γυναίκες έτειναν να τρώνε λιγότερο παρουσία ανδρών στην παρέα. Αντίθετα, όταν η παρέα αποτελούνταν από γυναίκες, αυτές έτρωγαν παραπάνω.

Κάτι που φαίνεται να δικαιολογείται από την τάση της εποχής (διαφήμιση, κοινωνικά πρότυπα) που θέλει τις γυναίκες με πολύ λεπτή σιλουέτα. Αντίστοιχα, «συμμορφώνεται» το μέγεθος της μερίδας – αλλά και η ίδια η επιλογή τροφίμου – όταν «μας βλέπουν». Με άλλα λόγια, οι μικρότερες μερίδες φαίνονται (συνειδητά ή ασυνείδητα) πιο… θηλυκές και κατ’ επέκταση οι γυναίκες πιο ελκυστικές στα μάτια των ανδρών.

Τέλος, η θερμιδική πρόσληψη των ανδρών δεν επηρεάστηκε από τον αριθμό των ανδρών ή γυναικών στην παρέα.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com; milesis@diatistrofis.gr

Source

Young ME, Mizzau M, Mai NT, Sirisegaram A, Wilson M. Food for thought. What you eat depends on your sex and eating companions. Appetite. 2009 Oct;53(2):268-71. Epub 2009 Jul 29.