Τα μικρά παιδιά μπορούν να προσλάβουν σχεδόν 4 φορές την ημερήσια συνιστώμενη πρόσληψη θερμίδων τους, την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως αποκαλύπτει βρετανική έρευνα.

“Ένα γιορτινό γεύμα με όλες τις γαρνιτούρες, επιδόρπια και άλλα μικρογεύματα, μπορούν να φτάσει έως τις 6.000 θερμίδες”. Αυτό είναι τριπλάσιο από το όριο που συνιστάται για μια ενήλικη γυναίκα και τέσσερις φορές πάνω από το όριο των 1.150 θερμίδων για ένα πεντάχρονο κορίτσι.

Η γεμιστή γαλοπούλα φούρνου με όλες τις γαρνιτούρες της, είναι μια δημοφιλής επιλογή γεύματος για τα Χριστούγεννα, αλλά περιλαμβάνει σχεδόν 1.000 θερμίδες, τις οποίες τα παιδιά αυτές τις μέρες «δεν καίνε». Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοια γεύματα – συν κάποια άλλα κατά την περίοδο των διακοπών – μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους, που μπορεί να παραμείνει για εβδομάδες, μήνες ή για πάντα.

Η μελέτη, που διεξήχθη από εμπειρογνώμονες παιδικής παχυσαρκίας στο Leeds Metropolitan University, ανέφερε ότι το δείπνο των Χριστουγέννων μπορεί να περιέχει κατά μέσο όρο 956 θερμίδες και 48g λίπους. Αυτό περιλαμβάνει 149 θερμίδες από ψητή γαλοπούλα, 127 θερμίδες από ψητές πατάτες, 231 θερμίδες από τη γέμιση, 50 θερμίδες από σάλτσα, 62 θερμίδες από λουκάνικο χοιρινό, μαζί με άλλα παρόμοια ορεκτικά και λαχανικά. Στη συνέχεια, το κέικ Χριστουγέννων (249 θερμίδες μια φέτα), η πουτίγκα – κρέμα με 587 θερμίδες. Προσθέστε το απαραίτητο πρωινό, καθώς και τα υπόλοιπα έξτρα γεύματα και σνακ, και τα παιδιά ξεπερνούν πολύ εύκολα τα επιτρεπτά όρια.

Οι 6000 θερμίδες αντιστοιχούν σε πάνω από διπλάσια συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη 2.775 θερμίδων, για έφηβους ηλικίας 15 έως 18. Οι ενήλικοι άνδρες είναι επίσης σε κίνδυνο υπερφαγίας, με το ημερήσιο όριο τους ορίζεται στις 2.550 θερμίδες.

Σε περαιτέρω μελέτη, διαπιστώθηκε μάλιστα ότι πολλοί σκέφτονται κακώς ότι τα παιδιά τους μεγαλώνουν με υγεία, αν υπερκαταναλώνουν φαγητό! Ένα ποσοστό 40% των γονέων δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα βάρους στους απογόνους τους, όπως αναφέρει η μελέτη διαπίστωσε – με το 16% αυτών να ισχυρίζονται ότι «το λίπος θα φύγει με τα χρόνια», το 14% να υποστηρίζει ότι είναι γονιδιακό και 11% αυτών να θεωρεί ότι τα παιδιά έχουν χαμηλό μεταβολισμό!

Τα στατιστικά στοιχεία οδήγησαν τους εμπειρογνώμονες του προγράμματος να προειδοποιήσουν τους γονείς, ότι δεν αναγνωρίζουν τα προβλήματα βάρους στα παιδιά τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα, το 50% των υπέρβαρων πεντάχρονων παιδιών θα μεγαλώσουν ως παχύσαρκοι ενήλικες.

Source:

http://www.dailymail.co.uk/health/article-1236388/Obesity-warning-children-eat-6-000-calories-Christmas-Day.html#ixzz17zQeEF2F

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com