Το φαγητό αποτελεί τροφή για το σώμα, αλλά και το μυαλό. Κατά συνέπεια, κάθε διατροφικό πρόβλημα, μικρό ή μεγάλο, πηγάζει από του νου και την ψυχή μας. Παρόμοια, κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην καθημερινή μας ζωή αντικατοπτρίζεται και στο πιάτο μας. Ο τρόπος που βλέπουμε τον εαυτό μας, το πώς μεταφράζουμε την εικόνα στον καθρέπτη, πυροδοτεί σκέψεις και πεποιθήσεις που αυξάνουν δυνητικά το άγχος για την εμφάνισή μας. Όπως υποστηρίζουν έρευνες, η δυσαρέσκεια για την εικόνα και το σχήμα του σώματός μας, οδηγεί σε ακραία μέτρα για τη συγκράτηση του βάρους και εκούσια αποστέρηση φαγητού.

Οι ερευνητές προσπάθησαν να διευκρινίσουν τη σχέση του διαιτητικού αυτοπεριορισμού με το οργανικό/ φυσιολογικό stress. Ερεύνησαν λοιπόν, το πως σχετίζεται ο τρόπος που τρώμε και η αντίληψη για το σώμα μας, με τη συγκέντρωση κορτιζόλης στο σάλιο και το αντιληπτό ψυχολογικό stress. Η κορτιζόλη αποτελεί δείκτη της παρουσίας οργανικού ή ψυχολογικού stress.

Οι εθελόντριες (170 φοιτήτριες) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον διαιτητικό περιορισμό, την αντίληψη τους για την ιδία εμφάνιση, τις μεταβλητές ικανοποίησης από την εικόνα του σώματός τους, το αντιληπτό ψυχολογικό stress και την ικανότητα ελέγχου του φαγητού. Επιπλέον, λήφθηκαν και 2 δείγματα σιέλου. Το πρώτο δείγμα συλλέχθηκε μετά το πρωινό ξύπνημα, ενώ το δεύτερο μετά από 6-8 ώρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες με πιο ισχυρές πεποιθήσεις για τη σημασία της εμφάνισής τους, αλλά και αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις για το σχήμα του σώματός τους, είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορτιζόλης το απόγευμα. Αυτού του είδους οι σκέψεις και συναισθήματα συσχετίστηκαν με υψηλότερα επίπεδα αντιληπτού stress (το όποιο όμως δεν σχετίστηκε με τα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης). Αντίθετα, καμιά από τις ψυχολογικές και συμπεριφοριστικές (ως προς το φαγητό) παραμέτρους δεν συνδέθηκαν με τα πρωινά επίπεδα κορτιζόλης.

Υποστηρίζεται λοιπόν ότι οι δυσλειτουργικές σκέψεις, που αφορούν την εικόνα σώματος και την εμφάνιση, συνεισφέρουν σημαντικά στην εμφάνιση διαιτητικού αυτοπεριορισμού – συμπεριλαμβανομένων ακραίων διατροφικών μέτρων. Γεγονός που συνοδεύεται από αυξημένη έκκριση κορτιζόλης.

Προσαρμογή: Επιστημονική ομάδα δια…της Τροφής

 

Source:
Putterman E. and W. Linden, Cognitive dietary restraint and cortisol: importance of pervasive concerns with appearance. Appetite 2006; 47:64-76