Το παραπάνω από το κανονικό βάρος ενός ανθρώπου δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι η καρδιά του θα έχει πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ελληνική επιστημονική έρευνα, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι λιγότερο από το 10% των υγιών παχύσαρκων ατόμων ηλικίας 50 – 70 ετών εμφανίζουν τελικά κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα μέσα στην επόμενη εξαετία, έναντι μεγαλύτερου ποσοστού 16% των πιο λεπτών.

 

 

Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι οι παχουλοί άνθρωποι δεν είναι ανάγκη να έχουν προβλήματα υγείας, χωρίς αυτό πάντως να σημαίνει ότι έχουν το ιατρικό ελεύθερο να τρώνε…με την ησυχία τους, καθώς, όσο περνάνε τα χρόνια, το έξτρα βάρος μπορεί να έχει τις επιπτώσεις του.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χριστίνα Βούλγαρη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν 550 άνδρες και γυναίκες, με μέση ηλικία 55 ετών, από τους οποίους το ένα τέταρτο ήσαν παχύσαρκοι, αλλά κανείς δεν εμφάνιζε σημάδια καρδιοπάθειας ή διαβήτη στο ξεκίνημα της έρευνας.

Στη μελέτη, μεταξύ άλλων, συμμετείχε ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, διευθυντής της 1ης Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των παχύσαρκων ανθρώπων του δείγματος είχαν διάφορους παράγοντες κινδύνου για παθήσεις του καρδιαγγειακού συστήματος, όπως υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα τους, χαμηλή «καλή» χοληστερίνη, υψηλή πίεση, ινσουλινο-αντίσταση και μεγάλη περιφέρεια μέσης (όλα αυτά από κοινού θεωρούνται σημάδια του λεγόμενου «μεταβολικού συνδρόμου»).

Συγκριτικά, μόνο το ένα τρίτο των ατόμων κανονικού βάρους είχαν τέτοια μεταβολικά συμπτώματα. Όμως το αν ένα άτομο είναι παχύσαρκο ή όχι, τελικά, σύμφωνα με την έρευνα, φαίνεται πως έχει μικρή επίπτωση στο κατά πόσο θα εμφανίσει καρδιολογικό πρόβλημα ή φράξιμο των αρτηριών.

Από την άλλη, η ύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, είτε σε παχουλά είτε σε αδύνατα άτομα, έχει μεγάλη σημασία όσον αφορά την εμφάνιση καρδιαγγειακού προβλήματος. Έτσι, το 63% (σχεδόν τα δύο τρίτα) των ανθρώπων με φυσιολογικό βάρος, αλλά με μεταβολικό σύνδρομο, εμφάνισαν πρόβλημα καρδιάς, έναντι μόλις 16% όσων δεν είχαν μεταβολικές διαταραχές. «Το να έχουμε φυσιολογικό βάρος, δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είμαστε υγιείς», όπως είπε η Βούλγαρη, η οποία ανέφερε ότι πήρε την ιδέα για την έρευνα, όταν η μητέρα της τη ρώτησε πώς γίνεται μια από τις παχουλές φίλες της να μην έχει προβλήματα καρδιάς, ενώ η ίδια είχε.

Όπως προέκυψε από την μελέτη, οι υπέρβαροι αντιμετωπίζουν λιγότερα περιστατικά καρδιολογικών προβλημάτων σε σχέση με τα άτομα κανονικού βάρους και τους παχύσαρκους. Μεταξύ των παχύσαρκων με μεταβολικό σύνδρομο το 54% είχε προβλήματα καρδιάς κάποια στιγμή, έναντι μόλις 9% μεταξύ των παχύσαρκων χωρίς μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο τελικά αναδεικνύεται στον παράγοντα-κλειδί.

Η κ. Βούλγαρη διευκρίνισε, πάντως, ότι όσοι δεν έχουν τέτοιο σύνδρομο, δεν πρέπει να νιώθουν ελεύθεροι να τρώνε οτιδήποτε ανθυγιεινό (π.χ. «γρήγορο» φαγητό), χωρίς να ανησυχούν για τις συνέπειες. Αντίθετα, ο καθένας, ανεξάρτητα αν έχει μεταβολικό σύνδρομο ή όχι, πρέπει να φροντίζει να ακολουθεί ένα στιλ πιο υγιεινής ζωής, όπως καλύτερη διατροφή (ιδίως μεσογειακή δίαιτα), σωματική άσκηση, κόψιμο του καπνίσματος κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr