Οι διακοπές είναι περίοδος ξεκούρασης και απόλαυσης για όλους και… εάν δεν έχετε πάει ήδη διακοπές, τότε σίγουρα τις προγραμματίζετε από τώρα και τις περιμένετε πως και πως! Όμως αυτές μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον προκλήσεις όταν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας, είτε ταξιδέψετε είτε όχι. Έτσι, ο προγραμματισμός είναι το πιο σημαντικό μιας και θα διασφαλίσετε ότι έχετε σκεφτεί τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσετε τα πρακτικά ζητήματα που συνδέονται με την κατανάλωση φαγητού και ποτού.

 

Διακοπές και καλοπέραση

Άλλωστε, η περίοδος αυτή είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη χαλάρωση και την καλοπέραση, οι οποίες μεταφέρονται και στο…πιάτο ή και το ποτήρι. Και πολλοί θεωρούν ότι δεν θα περάσουν το ίδιο καλά αν δεν φάνε και δεν πιούν ότι και όσο θέλουν. Όμως, είναι όντως έτσι ή μήπως αξίζει να αναλογιστείτε πως θα εκμεταλλευτείτε στο έπακρο τις διακοπές σας χωρίς να χρειαστεί να ακυρώσετε όλη τη σκληρή δουλειά που επενδύσατε για την απώλεια βάρους; Βλέπετε, στις διακοπές έχουμε την τάση να ακυρώνουμε την όλη διαδικασία της σωστής διατροφής και του αδυνατίσματος (έστω και υποσυνείδητα) και όσο μακρύτερο χρονικά είναι αυτό το διάστημα, τόσο περισσότερο δυσκολευόμαστε να επανέλθουμε.

Βήμα-Βήμα

i. Το πρώτο βήμα είναι να αποφασίσετε το στόχο σας για τις διακοπές. Θέλετε να συνεχίσετε να χάνετε βάρος ή να διατηρήσετε το τρέχον βάρος;
ii. Εάν σκοπεύετε να συνεχίσετε να χάνετε βάρος, να είστε ξεκάθαροι και ρεαλιστές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα επιτύχετε αυτό το στόχο.
iii. Εάν θεωρείτε ότι δεν είναι ρεαλιστικό, ίσως το καλύτερο είναι να προσπαθήσετε – με τη συνδρομή του θεραπευτή σας – να διατηρήσετε το βάρος σας.

Καθώς θα παίρνετε αποφάσεις ως προς τους στόχους σας, ίσως βοηθήσει το να σκεφτείτε τι θα ήταν ευχάριστο κατά την παραμονή σας, εκτός από το να μπορείτε να τρώτε και να πίνετε ασύδοτα.

Ιδανική ευκαιρία

Εδώ λάβετε υπ’ όψη πως ειδικά το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να προσέχουμε τη διατροφή και το βάρος μας, αφού με την πολλή ζέστη θεωρητικά μας «κόβεται η όρεξη, καταναλώνουμε πιο πολλά υγρά και είμαστε σχετικά πιο δραστήριοι. Έτσι, οι διακοπές μπορεί να είναι μια ιδανική ευκαιρία για να εξασκήσετε τις νέες αυτές συνήθειες και να πειραματιστείτε με την πιθανότητα να περάσετε καλά, ενώ παράλληλα περιορίζετε την πρόσληψη φαγητού και οινοπνευματωδών.

Προγραμματισμός

Υπό το πρίσμα αυτό, προσπαθήστε να προγραμματίσετε από νωρίς τακτικές που αφορούν την παρακολούθηση του φαγητού και του βάρους, τις διαδικασίες του ταξιδιού και γενικότερα θέματα όταν θα απουσιάζετε από το σπίτι, όπως αν θα σας προσφέρεται φαγητό, αν θα μαγειρεύετε ή θα υπάρχει συνδυασμός των παραπάνω, αν η παρέα σας παρασύρει κτλ. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι αξίζει τον κόπο να σχεδιάσετε τον τρόπο που θα αυτοπαρακολουθείστε κάτω από ασυνήθιστες περιστάσεις -όπως αυτές των διακοπών- που αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα. Τέλος είναι σημαντικό να σιγουρευτείτε ότι έχετε προβλέψει τις δυσκολίες εκ των προτέρων και…καλές διακοπές!

 

Δημήτριος Πέτσιος Msc

Κλινικός Διαιτόλόγος-Διατροφολόγος

 info@diatistrofis.gr