Το παγωμένο τσάι αποτελεί ένα δροσιστικότατο, γευστικό και διαιτητικό ρόφημα για τις ζεστές ημέρες του Αυγούστου μπροστά μας. Το πιο σημαντικό; Είναι άκρως υγιεινό και βοηθάει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό μας, βάσει τελευταίων δεδομένων που συνεχώς ανακύπτουν. Βλέπετε, ιδίως στο πράσινο τσάι έχουν αποδοθεί πολλές ευεργετικές ιδιότητες, με αιχμή του δόρατος τις αντικαρκινικές. Μέχρι τώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενσωματώνουν μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά τους, όπως το πράσινο τσάι, με σκοπό να κρατήσουν χαμηλά τον κίνδυνο καρκίνου. Η πρόληψη του καρκίνου σχετίζεται με διάφορες επιλογές του τρόπου ζωής αλλά δεν είναι ξεκάθαρο, ούτε και στους επιστήμονες, ποια βήματα ακριβώς θα πρέπει να ακολουθήσουμε.

Μια μεγάλη ανασκόπηση ερευνών που μελέτησαν την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη καρκίνου έχει αποφέρει θετικά, αρά ορισμένες φορές αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν 51 έρευνες που έγιναν από το 1985 έως το 2008 με περισσότερους από 1,6 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Αρκετές από τις μελέτες έλαβαν χώρα στην Ασία όπου είναι διαδεδομένη η χρήση τσαγιού. Οι έρευνες επικεντρώθηκαν στη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και διάφορων μορφών καρκίνου συμπεριλαμβανομένου του πνεύμονα, του μαστού, του γαστρεντερικού σωλήνα, του προστάτη, του στόματος και της μήτρας.

Παρά το μεγάλο αριθμό των ερευνών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν το πράσινο τσάι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου διαφόρων τύπων. Από τη στιγμή που οι άνθρωποι πίνουν διάφορες ποσότητες πράσινου τσαγιού και οι διάφοροι τύποι τσαγιού διαφέρουν στο πώς μεγαλώνουν, είναι αδύνατον να πούμε με σιγουριά ότι το πράσινο τσάι είναι καλό για την πρόληψη καρκίνου.

Το σίγουρο είναι πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν μπορεί από μόνη της να ερμηνεύσει την πρόληψη καρκίνου. Σίγουρα όμως βοηθάει.

Τρεις τύποι τσαγιού – το μαύρο, το πράσινο και συνδυασμός τους – προέρχονται από το φυτό Camellia sinensis και όλοι περιέχουν πολυφαινόλες. Οι κατεχίνες, μία υποομάδα των πολυφαινολών, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μερικοί υποστηρίζουν πως οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι είναι μοναδικές, εμποδίζοντας την κυτταρική ανάπτυξη και έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προλάβουν τον καρκίνο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ανασκόπησης βρέθηκε πως το πράσινο τσάι έχει περιορισμένα οφέλη για τον καρκίνο του ήπατος αλλά βρέθηκαν αντικρουόμενα στοιχεία για άλλους γαστρεντερικούς καρκίνους όπως ο καρκίνος του οισοφάγου, του κόλον ή του παγκρέατος. Μία μελέτη βρήκε μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες που κατανάλωσαν υψηλότερες ποσότητες πράσινου τσαγιού ή αποσταγμάτων του.

Στην ανασκόπηση δε βρέθηκε κανένα όφελος για πρόληψη καρκίνου από γαστρικό καρκίνο. Αντίθετα, το πράσινο τσάι μπορεί ακόμα και να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Παρά τα αντικρουόμενα αποτελέσματα υπάρχει ένδειξη οφέλους για καρκίνο πνέυμονα και παγκρέατος. Καμία από τις έρευνες που μελέτησε μια ομάδα ανθρώπων στη διάρκεια του χρόνου δε βρήκε κάποιο όφελος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, και οι δύο μελέτες ασθενών- μαρτύρων βρήκαν μια θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση πράσινου τσαγιού και το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου μαστού.

Αρκετοί ερευνητές είναι αισιόδοξοι για το ρόλο του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη του καρκίνου και θεωρούν τις ουσίες του πολλά υποσχόμενες. Σίγουρα όλοι συμφωνούν πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, όπου θα μελετηθούν επαρκή επίπεδα κατανάλωσης πράσινου τσαγιού.

Ανεξάρτητα από το ρόλο του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη καρκίνου μπορεί κανείς να το καταναλώνει εάν τον ευχαριστεί, αρκεί η κατανάλωση να είναι μέσα στα πλαίσια της συνιστώμενης δόσης των μέχρι 1200 ml/ ημέρα, δηλαδή περίπου 5 φλιτζάνια / ημέρα.

Journal reference:
1. Boehm K, et al. Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews, Issue 3, 2009

Προσαρμογή: Επιστημονική Ομάδα δια.. της Τροφής