Υλικά για μια μεγάλη φόρμα:

Για το ρυζόγαλο:

1 φλιτζάνι ρύζι

3 φλιτζάνια νερό

1 νεροπότηρο γάλα φρέσκο, πλήρες

1 κρασοπότηρο κρέμα γάλακτος

1 πρέζα βανίλια

6 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού κανέλλα

1½ κουτ. σούπας κορν φλάουρ

Για το σιρόπι:

1 ποτήρι ζάχαρη για το σιρόπι

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη για την καραμέλα

1 κουτ. γλυκού λεμόνι

Βήματα

Πλένετε καλά το ρύζι μέσα σ’ ένα σουρωτήρι με κρύο νερό. Το βάζετε σε μια κατσαρόλα μαζί με τα τρία φλιτζάνια νερό. Προτιμήστε ρύζι για πιλάφι. Το σιγοβράζετε μέχρι να σπάσει και να γίνει πολτός. Από την αρχή ρίχνετε μέσα την κανέλα και τη βανίλια. Όταν αρχίζει και πήζει το βρασμένο ρύζι, προσθέτετε το γάλα και την κρέμα γάλακτος. Ρίχνετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να διαλυθεί. Μαγειρεύετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Διαλύετε το κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και το αδειάζετε μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε μέχρι το μείγμα ν’ αρχίσει να πήζει. Το αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το αδειάζετε σε μια φόρμα κέικ ή σε 6 μικρά φορμάκια. Το αφήνετε να πήξει εκτός ψυγείου και κατόπιν το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες τουλάχιστον.

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1 ποτήρι ζάχαρη και 1 ποτήρι νερό. Βράζετε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιροπάκι.

Παράλληλα ετοιμάζετε την καραμέλα: Ρίχνετε σε ένα σαγανάκι 1 ποτήρι ζάχαρη, το ζεσταίνετε καλά ρίχνοντας ένα κουταλάκι γλυκού λεμόνι. Το αφήνετε να γίνει μια ξανθιά καραμέλα. Μόλις γίνει, και όσο είναι ακόμα ζεστή, την αδειάζετε μέσα στο σιρόπι που βράζει και ανακατεύετε καλά. Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να διαλυθεί εντελώς η καραμέλα. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το σιρόπι να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και πού.

Βρέχετε τις φορμίτσες του ρυζόγαλου εξωτερικά με ζεστό νερό και τις ξεφορμάρετε σε δίσκο ή πιατέλα. Περιχύνετε το ρυζόγαλο με το καραμελωμένο σιρόπι και το προσφέρετε στους φίλους σας.

Η συνταγή αυτή έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό BBC OLIVE.