Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σιδήρου, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερο σωματικό βάρος γέννησης, αναφέρουν ερευνητές στο περιοδικό Human Reproduction.

Η μελέτη διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα συμπληρώματα σιδήρου δεν συστήνονται συνήθως σε έγκυες γυναίκες. Στις Ηνωμένες Πολιτείες αντίθετα, οι έγκυες γυναίκες συνιστάται να καταναλώνουν 27 mg σιδήρου σε ημερήσια βάση (σε σύγκριση με 18 mg για τις μη έγκυες γυναίκες).

Η μελέτη συμπεριέλαβε 1.274 έγκυες γυναίκες, ηλικίας 18-45 ετών. Η πρόσληψη σιδήρου τους υπολογίστηκε με βάση διατροφική ανάκληση και τρία ερωτηματολόγια, όταν οι γυναίκες είχαν ολοκληρώσει το πρώτο, δεύτερο και τρίτο τρίμηνο τους.

Οι περισσότερες από τις γυναίκες (περίπου το 80%) ανέφεραν ότι καταναλώνουν λιγότερο από 14,8 χιλιοστόγραμμα ημερησίως συγκριτικά με τις συστάσεις αναφοράς για την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών του Ηνωμένου Βασιλείου. Περίπου το 24, 15 και 8% των γυναικών πήραν συμπληρώματα σιδήρου, κατά τη διάρκεια του πρώτου, δεύτερου και τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, αντίστοιχα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα από 14,8 mg σιδήρου ημερησίως είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν βαρύτερα βρέφη. Η σχέση αυτή είναι ακόμη σημαντικότερη για τις γυναίκες που κατανάλωναν επίσης υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, που βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο.

Ωστόσο, η παρούσα μελέτη δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας – αποτελέσματος. Πρόσθετη έρευνα είναι απαραίτητη για να καταλάβουμε πλήρως αυτά τα ευρήματα.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

 

References
Alwan NA, Greenwood DC, Simpson NA, et al. Dietary iron intake during early pregnancy and birth outcomes in a cohort of British women. Hum Reprod. 2011 Feb 7