Η συντριπτική πλειονότητα των διαβητικών, ανεξάρτητα από το φύλο, εμφανίζει σεξουαλική δυσλειτουργία. Η συνύπαρξη δε καρδιαγγειακής νόσου σε άντρες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αυξάνει κατά 11 φορές τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με μελέτες της Β΄Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκαν στο 26ο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας.

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί προδιαθεσικό παράγοντα της αθηροσκλήρωσης, η οποία επηρεάζει τα μικρά αγγεία συμπεριλαμβανομένων και των αγγείων των γεννητικών οργάνων, και, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί στις μέρες μας νόσο αγγειακής αιτιολογίας της οποίας η συχνότητα είναι αυξημένη σε ασθενείς με προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Με βάση τα στοιχεία μίας μελέτης της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, σε έναν δείγμα 220 ασθενών που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 (127 γυναίκες και 93 άντρες) μέσης ηλικίας 65,9±10,9 ετών, το 80,6% των αντρών και το 89,8% των γυναικών παρουσίαζε σεξουαλική δυσλειτουργία.

Όσον αναφορά στους άντρες που παρουσίασαν στυτική δυσλειτουργία το 49% εμφάνιζαν σοβαρή, το 16% μέτρια και το 35% ήπια στυτική δυσλειτουργία, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μελέτη.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, οι μισοί άντρες με σακχαρώδη διαβήτη που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία παρουσιάζουν σοβαρού βαθμού βλάβη, σε αντίθεση με ότι παρατηρείται σε άλλες παθήσεις οι οποίες αποτελούν καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου, όπου η στυτική δυσλειτουργία εμφανίζεται σε ήπιο βαθμό.

 

Πηγή: ΠρώτοΘΕΜΑ

www.myhnews.gr