Μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα βρήκε ένα ακόμα λόγο να αποφεύγει κανείς -ιδίως αν πρόκειται για γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση- τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά οξέα, που περιέχονται στα τηγανητά φαγητά, σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα και σε φαστ φουντ.

 

 

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μεσήλικες γυναίκες και αυτές της τρίτης ηλικίας που τρώνε πολλές τέτοιες τροφές (γύρω στα έξι γραμμάρια τρανς λιπαρών καθημερινά), αντιμετωπίζουν 39% μεγαλύτερο κίνδυνο κατά μέσο όρο να πάθουν ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσες γυναίκες τρώνε γύρω στα δύο γραμμάρια τρανς λιπαρών, όμως αν παίρνουν ασπιρίνη τακτικά, μειώνουν σημαντικά τον αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διαιτητικής και επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευρολογίας Annals of Neurology, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επεσήμαναν ότι δεν αρκεί μια γυναίκα να τρώει όσα θέλει τρανς λιπαρά θέλει και μετά απλώς να παίρνει μια ασπιρίνη, όπως κάποιος που καπνίζει πολύ, δεν αρκεί μετά απλώς να ασκείται.

Οι άνδρες δεν φαίνεται να ωφελούνται εξίσου με τις γυναίκες από τη λήψη της ασπιρίνης, για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί στους επιστήμονες. Οι ερευνητές ανέφεραν πως συστήνουν την μειωμένη κατανάλωση τρανς λιπαρών για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η υπέρταση, το πολύ αλκοόλ και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Οι ερευνητές, που ανέλυσαν τη διατροφή άνω των 87.000 γυναικών ηλικίας 50 έως 79 ετών και τη συσχέτισαν με τα περιστατικά εγκεφαλικών, βρήκαν σαφή σχέση μόνο ανάμεσα στα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (και όχι σε άλλα είδη λιπών) και στα εγκεφαλικά.

Η έρευνα δεν διαπίστωσε σημαντική σχέση ανάμεσα στον κίνδυνο εγκεφαλικού και στη συνολική κατανάλωση λιπών («καλών» και «κακών» ) από μια γυναίκα.

Τα «κακά» λιπαρά αυξάνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και μειώνουν την «καλή» (HDL), με συνέπεια να αυξάνουν τον κίνδυνο αγγειακού επεισοδίου. Τα τρανς λιπαρά είναι σπάνια στη φύση, αλλά εμφανίζονται συχνά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όταν ένα υγρό φυτικό έλαιο μετατρέπεται σε στερεό λίπος, γι’ αυτό δεν θεωρούνται πλέον τμήμα μιας ισορροπημένης και υγιούς διατροφής.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr