Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Νορβηγικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας αποδεικνύει πως η λήψη συμπληρώματος φυλλικού οξέος πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής καθυστέρησης γλώσσας στα παιδιά. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει πρόσφατη έκθεση του περιοδικού της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

 

 

Τα στοιχεία αφορούν 38.954 παιδιά των οποίων οι μητέρες έλαβαν μέρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στην συγκεκριμένη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα οι μητέρες χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και λάμβαναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια της κύησης από 4 εβδομάδες πριν έως και 8 εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 24% των μητέρων που δεν λάμβαναν το συγκεκριμένο συμπλήρωμα διπλασίασαν τις πιθανότητες να εμφανίσουν τα παιδιά τους σημαντική καθυστέρηση στον λόγο τους.

“Η λήψη φυλλικού οξέος κατά την εγκυμοσύνη δεν είναι σημαντική μόνο για τη γέννηση του παιδιού αλλά και για τη μετέπειτα ανάπτυξή του” τόνισε η επικεφαλής της μελέτης δρ Έζρα Σούσερ.

Το συμπέρασμα που συνάγεται από αυτή τη νορβηγική έρευνα είναι ότι χρήση συμπληρωμάτων φυλλικού οξέος στα πρώιμα στάδια της κύησης σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο σοβαρής καθυστέρησης γλώσσας σε παιδιά στην ηλικία των 3 ετών, όμως για τον λόγο αυτόν χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Πηγή: JAMA

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr