Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, που αρχίζουν να κολυμπούν στην πισίνα, ωφελούνται γιατί πέφτει η πίεση του αίματός τους, πράγμα καλό για την υπέρταση και την καρδιά τους γενικότερα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που διαπίστωσε ότι το κολύμπι είναι ανώτερο ακόμα και από τις ειδικές ασκήσεις χαλάρωσης, όσον αφορά την πτώση της πίεσης.

 

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ιαπωνικής καταγωγής Χιροφούμι Τανάκα του πανεπιστημίου του Τέξας (Όστιν), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «American Journal of Cardiology», σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν 43 άτομα με μέση ηλικία 60 ετών και βρήκαν ότι όσα άρχισαν να κολυμπούν έως 45 λεπτά επί τρεις έως τέσσερις φορές την εβδομάδα, εμφάνισαν χαμηλότερη συστολική πίεση (το πάνω όριο).

Κατά μέσο όρο οι κολυμβητές, πριν ξεκινήσουν το κολύμπι, είχαν πίεση 131 mm Hg, ενώ μετά από τρεις μήνες κολύμπι αυτή είχε πέσει στο 122. Το ίδιο όφελος όμως δεν παρατηρήθηκε στο ίδιο χρονικό διάστημα σε όσους εναλλακτικά έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

Η φυσιολογική πίεση (συστολική-διαστολική) κινείται σε ένα εύρος 120 – 80 mm Hg. Μετρήσεις 140 – 90 ή μεγαλύτερες θεωρούνται υψηλή πίεση ή υπέρταση. Το ήπιο κολύμπι συστήνεται στα άτομα τρίτης ηλικίας, επειδή κάνει καλό στις αρθρώσεις τους και γενικότερα γυμνάζει ολοκληρωμένα το σώμα. Μετά το περπάτημα, το κολύμπι θεωρείται διεθνώς η δεύτερη πιο δημοφιλής άσκηση μεταξύ των ηλικιωμένων. Προηγούμενες μελέτες έχουν συμπεράνει ότι το κολύμπι είναι εξίσου ασφαλές με το περπάτημα και το ποδήλατο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διαπιστώνει σαφώς ότι το κολύμπι ωφελεί τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των ηλικιωμένων και ρίχνει την υψηλή πίεση. Οι ερευνητές, με την βοήθεια υπερήχων, μέτρησαν πόσο καλά έρρεε το αίμα στα αγγεία των εθελοντών και διαπίστωσε βελτίωση στην ομάδα των κολυμβητών, αλλά όχι σε αυτούς που έκαναν ασκήσεις χαλάρωσης.

Όπως είπε ο Τανάκα, από τη στιγμή που κάποιος μεσήλικας ή ηλικιωμένος έχει την άδεια του γιατρού να ασκείται ήπια, το κολύμπι θα πρέπει να είναι μία από τις επιλογές του. Το κολύμπι στη θάλασσα, ιδίως παλαιότερα, θεωρείτο ότι κρύβει κινδύνους, επειδή το κρύο νερό μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο κυκλοφορικό σύστημα. Όμως αυτό δεν ισχύει σε μια πισίνα, όπου το νερό είναι θερμαινόμενο.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr