Η αποτελεσματική δίαιτα δεν είναι… «πυρηνική φυσική», υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες. Το μυστικό, σύμφωνα με τους ίδιους, κρύβεται πολύ απλά στην μείωση των λιπαρών τροφών και στην αύξηση της σωματικής άσκησης.

Μελετώντας 4.000 παχύσαρκους ενηλίκους, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι όσοι από αυτούς ακολουθούσαν αυτονόητες οδηγίες με στόχο την απώλεια βάρους είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που κουβαλούσαν, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν περίπλοκες διατροφές, έπιναν ειδικά ροφήματα, ή αγόραζαν εξεζητημένα συμπληρώματα διατροφής.

«Οχι» στους πειρασμούς, «ναι» στην άσκηση

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων, κατά τη διάρκεια του έτους που είχε προηγηθεί της μελέτης, είχαν προσπαθήσει να χάσουν βάρος ακολουθώντας διάφορες δίαιτες.

Οι ερευνητές είδαν ότι το 41% όσων περιόρισαν την πρόσληψη λιπαρών τροφών κατάφερναν τελικά να χάσουν το 5% του σωματικού τους βάρους σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν διάσημες δίαιτες (π.χ. Ατκινς, Ντουκάν), δίαιτες που απαιτούσαν την κατανάλωση ροφημάτων, ή συνοδεύονταν από τη λήψη συμπληρωμάτων. Εάν πάλι οι εθελοντές ασκούνταν συστηματικά, τότε είχαν 30% μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τα παραπανίσια κιλά που τους βάραιναν.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί μέσα από το επιστημονικό έντυπο «American Journal ofPreventive Medicine» αν και το 5% μοιάζει μικρό σαν ποσοστό, είναι αρκετό ώστε να προσφέρει προστασία σε ένα παχύσαρκο άτομο ενάντια στην εμφάνιση διαβήτη.

 

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

http://www.myhnews.gr