Σούπα μέσα στο καλοκαίρι;
Κι όμως! Οι κρύες σούπες το καλοκαίρι αποτελούν ένα νόστιμο, εύκολο και δροσερό σνακ (ή και γεύμα) και πάνω απ’ όλα θρεπτικό!
Η κρύα κολοκυθόσουπα είναι νόστιμη και παράλληλα αρκετά θρεπετική, αφού το μικρό κολοκυθάκι περιέχει φυτικές ίνες, νερό, βιταμίνη Α και C, κάλιο, ασβέστιο και φυλλικό οξύ που παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία των ματιών, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και στην ενδυνάμωση καρδιάς και πνευμόνων, καθώς και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
Η βιταμίνη Α, εκτός των άλλων, φροντίζει για τη σωστή όραση, το υγιές δέρμα και την καλή λειτουργία των πνευμόνων, ενώ η βιταμίνη C στηρίζει το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό μας σύστημα.
Για τη συνταγή μας, θα χρειαστούμε (για 4 μερίδες):
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 σκόρδο ψιλοκομμένο
- ½ κουτάλι του γλυκού θυμάρι
- 4 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες
- 2 ποτήρια νερό (ή περισσότερο, ανάλογα την υφή που θέλουμε να έχει η σούπα μας)
- 1 κουταλιά της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
- λίγο αλάτι και πιπεράκι, σύμφωνα με τις γευστικές μας προτιμήσεις
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε για λίγο το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Έπειτα προσθέτουμε το θυμάρι και ανακατεύουμε για ένα λεπτό.
- Βάζουμε τα κολοκυθάκια στην κατσαρόλα και αλατοπιπερώνουμε.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το νερό και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το βασιλικό.
- Τέλος, λιώνουμε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας με το ειδικό μίξερ ή το βάζουμε σε μπλέντερ.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα)
Θερμίδες: 45.5
Λιπαρά: 3.7 γρ. (εκ των οποίων 0.4 γρ. κορεσμένα)
Υδατάνθρακες: 2.5 γρ.
Φυτικές ίνες: 0.5 γρ.
… και καλή μας απόλαυση!
photo credits: Andrew Scrivani for The New York Times