Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα, από το 47ο ετήσιο συνέδριο της European Association for the Study of Diabetes (EASD), υποστηρίζουν ότι υπάρχει καλός λόγος, για να μασάτε καλά το φαγητό σας. Φαίνεται πως η σωστή μάσηση της τροφής διεγείρει την απελευθέρωση δύο εντερικών πεπτιδίων, που εξυπηρετούν τον περιορισμό της όρεξης και τη μείωση της πρόσληψης τροφής στα παχύσαρκα άτομα.

Πεπτίδια

Η μελέτη, που διεξήχθη σε παχύσαρκα μη διαβητικά άτομα, έδειξε η διεξοδική μάσηση της τροφής αυξάνει μεταγευματικά το πεπτίδιο ανάλογο γλυκαγόνης (GLP-1) στο πλάσμα, καθώς και πεπτίδιο PYY. Και τα δύο πεπτίδια απελευθερώνονται από τα L – εντεροκύτταρα. Το GLP-1 διεγείρει την εξαρτώμενη από τη γλυκόζη έκκριση ινσουλίνης και ενθαρρύνει την μειωμένη πρόσληψη τροφής. Επιπλέον, τα GLP-1 και PYY πιστεύεται ότι συνδέονται με την ρύθμιση των επιπέδων τόσο των τριγλυκεριδίων και της γλυκόζης του πλάσματος, όσο και του σωματικού βάρους.

30 φορές!

Νεώτερη μελέτη στην Ιαπωνία ανέλυσε στοιχεία από εννέα άτομα (πέντε άνδρες, τέσσερις γυναίκες), με μέση ηλικία 41 έτη, μέσο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) 27,2 ± 0,4 kg/m2, μέση γλυκόζη νηστεία 99±2 mg/dL και μέση αρτηριακή πίεση 124/77 mm Hg. Οι συμμετέχοντες έμειναν νηστικοί για 12 ώρες, και στη συνέχεια έφαγαν πρωινό με οδηγίες να επιμηκύνουν το γεύμα τους στα 20 λεπτά, μασώντας κάθε μπουκιά τροφής πέντε φορές. Σε μια άλλη δοκιμή, σε μια διαφορετική ημέρα, τους ζήτησαν να μασούν κάθε μπουκιά 30 φορές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μεταγευματικά επίπεδα των δύο πεπτιδίων στο πλάσμα ήταν σημαντικά υψηλότερα, όταν οι συμμετέχοντες μασούσαν την κάθε μπουκιά 30 φορές αντί για πέντε! Πιστεύεται ότι η καλά μασημένη τροφή επιδρά στο έντερο, ευνοώντας την απελευθέρωση ορμονών, και όχι τόσο ότι τα πεπτίδια που απελευθερώνονται από την μηχανική δράση του μασήματος.

Έλεγχος υπερφαγίας

Οι ερευνητές υποστήριξαν μάλιστα ότι η διεξοδική μάσηση των τροφών θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου της υπερφαγίας, σε υπέρβαρα άτομα. Μάλιστα, έγινε πρόταση να συμπεριληφθεί η ανωτέρω τεχνική στις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας!

Το ενδιαφέρον σημείο είναι ότι εάν φάμε κάτι αργά και το μασήσουμε αργά, ο ρυθμός απορρόφησης είναι πολύ πιο αργός, και στην πραγματικότητα, το γεύμα γίνεται περισσότερο. Αυτό αλλάζει ίσως ο τρόπος με τον οποίο εκκρίνονται οι εντερικές (και μη) ορμόνες. Κάτι που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμο στο βαθμό που μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ανωτέρω τεχνική στην καθημερινή μας ζωή, αλλά και στη διαδικασία προσέγγισης του φαγητού από υπέρβαρους/ παχύσαρκους.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com, milesis@diatistrofis.gr

Source

Chewing Food Thoroughly Helps Reduce Appetite