Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν προσπαθήσει πολλές φορές να αρχίσουν μια δίαιτα, να την συνεχίσουν και τελικά να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τι κάνει τόσο δύσκολη όμως την δέσμευση ενός ατόμου στη δίαιτα και η φράση «Από Δευτέρα», είναι γνωστή σε όλους μας;

Καταρχήν, μια δίαιτα, όσο καλά και επιστημονικά σχεδιασμένη είναι από έναν ειδικό, περιλαμβάνει πλήθος οδηγιών και συστάσεων με έναν τρόπο όπου αυτός ο υπερβολικός προγραμματισμός του διαιτολογίου θέτει περιορισμούς, απαγορεύσεις και κανόνες, θέτοντας το άτομο σε ένα καθεστώς πίεσης αλλά και στέρησης. Επιπλέον, η απαγόρευση συνήθως «αγαπημένων τροφών» αλλά και η αίσθηση απομόνωσης που βιώνει το άτομο καθώς δυσκολεύεται να παρευρίσκεται σε κοινωνικές εκδηλώσεις, καθιστούν μάλλον κατανοητή την δυσκολία των ατόμων να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν μια αυστηρή δίαιτα με απόλυτη συνέπεια.

Έτσι λοιπόν συμβαίνει το παράλογο, το άτομο να επιθυμεί ταυτόχρονα να χάσει βάρος αλλά και να μην κάνει καμία προσπάθεια, δίνοντας στον εαυτό του συνεχώς μια περίοδο χάριτος. Η απάντηση στην αναβλητικότητα σχετικά με την έναρξη μιας δίαιτας δεν βρίσκεται σε λογικές εξηγήσεις αλλά κυρίως στα συναισθήματα των ανθρώπων.

Συνοπτικά, μερικοί από τους λόγους που μπορεί να οδηγούν ένα άτομο στην αναβλητική στάση του ως προς την έναρξη μιας προσπάθειας για απώλεια βάρους είναι οι εξής:

1. Το άγχος και η αγωνία του ατόμου σχετικά με το αν θα τα καταφέρει

2. Η μη αντοχή στην αναμονή μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα

3. Η επιθυμία για τέλειο αποτέλεσμα, οπότε η μη δυνατότητα προσπάθειας για κάτι που ενδεχομένως έχει μέτρια αποτελέσματα

4. Ο φόβος της αποτυχίας

5. Ο φόβος του κοινωνικού αποκλεισμού μέχρι να χάσει τα κιλά που επιθυμεί

6. Η αίσθηση ότι οι άλλοι θα ασχολούνται συνέχεια μαζί του και θα ρωτάνε σχετικά με την εξέλιξη της δίαιτας

7. Η μη αντοχή στην προσωρινή στέρηση αγαπημένων τροφών και συνηθειών

8. Ο φόβος της υποτροπής και η επαναφορά στα αρχικά κιλά

Κάθε άτομο βέβαια μπορεί να έχει τους δικούς του προσωπικούς και πολύ συχνά ασυνείδητους λόγους για τους οποίους δεν παίρνει απόφαση να ξεκινήσει μια τέτοια προσπάθεια. Έτσι, ανάλογα προσωπική και εξατομικευμένη θα πρέπει να είναι και η προσπάθεια τόσο από την πλευρά του ίδιου του ατόμου όσο και από του ειδικού και κάθε πρόγραμμα απώλειας βάρους να είναι προσαρμοσμένο στις προσωπικές ανάγκες και δυνατότητες των ατόμων, σεβόμενο πάντοτε την ανθρώπινη φύση αλλά και την επιθυμία του ατόμου να μπορεί να χαίρεται τον εαυτό του.

Αγγελική Ζαφειροπούλου

ΨΥXΟΛΟΓΟΣ

MSC ¨ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ¨, ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ 1, ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ, 2109314018, 6980335557

www.therapy-center.gr