Η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί κυτταρική παχυσαρκία (συσσώρευση λιπιδίων στα κύτταρα), σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημονικής μελέτης Ελλήνων επιστημόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας, η οποία δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Journal of Cell Science.

 

 

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας αναμένεται να βοηθήσουν στην κατανόηση της παθογένειας ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία και στην ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών παρεμβάσεων.

«Η έρευνα έδειξε ότι έκθεση καλλιεργειών ανθρωπίνων κυττάρων σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου (υποξία) προκαλεί την συσσώρευση σταγονιδίων λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων, ένα είδος δηλαδή κυτταρικής “παχυσαρκίας”. Επιπλέον, αποδείχτηκε ότι αυτό οφείλεται στην επαγωγή από την υποξία του παράγοντα HIF-1, ο οποίος ενεργοποιεί την έκφραση του ενζύμου λιπίνη και την σύνθεση τριγλυκεριδίων. Είναι σημαντικό ότι η συσσώρευση των λιπιδίων μπορεί να αποφευχθεί όταν στα κύτταρα χορηγηθεί ένα φυσικό φλαβονοειδές που αναστέλλει την δράση του HIF-1» επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Σίμος, η ομάδα του οποίου εκπόνησε την έρευνα μαζί με τον με λέκτορα Βιοχημείας Ηλία Μυλωνή σε συνεργασία με την ομάδα του δρ Συμεών Σινιόσογλου στο Πανεπιστήμιο Κέμπριτζ.

Ένας από τους λόγους που η σωματική παχυσαρκία οδηγεί συχνά σε προβλήματα υγείας είναι η αγνώστης αιτίας έκτοπη συσσώρευση λίπους στα κύτταρα ζωτικών οργάνων όπως το ήπαρ. Η προκαλούμενη ασθένεια του “μη-αλκοολικού λιπώδους ήπατος” συχνά εξελίσσεται σε ηπατίτιδα και κίρρωση, μια επικίνδυνη για την ζωή κατάσταση. «Η μελέτη αυτή έρχεται να συμβάλει στην διαλεύκανση της αιτιολογίας αυτού του φαινομένου» πρόσθεσε ο κ Σίμος.

 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr