Το καρπούζι αποτελεί το αγαπημένο φρούτο του καλοκαιριού για πολλούς από εμάς καθώς μας δροσίζει και μας ξεδιψάει και έτσι μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση η κατανάλωση του. Όμως πολλοί αναρωτιούνται αν έχει κάποια θρεπτική αξία αυτό το αγαπημένο φρούτο και εάν όντως αποτελείται κυρίως από νερό και σάκχαρα. Η αλήθεια είναι ότι το καρπούζι αποτελεί ένα φρούτο που έχει πολλά θρεπτικά στοιχεία. Έτσι οι λόγοι που κάνουν το καρπούζι ένα θρεπτικό φρούτο είναι:

1. Περιέχει αντιοξειδωτικά. Το καρπούζι περιέχει μερικά από τα πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στη φύση. Συγκεκριμένα αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτένιο) ενώ περιέχει και το ισχυρό αντιοξειδωτικό λυκοπένιο. Τα αντιοξειδωτικά ως γνωστόν μας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις (αρθρίτιδα, άσθμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, εκφυλιστικές ασθένειες, πρόωρη γήρανση, καρκινογένεση κ.α.).

2. Είναι πηγή βιταμινών Β. Αποτελεί πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β6 και καλή πηγή βιταμίνης Β1. Οι βιταμίνες αυτές συμμετέχουν σε διαδικασίες που δίνουν στον οργανισμό μας ενέργεια και είναι απόλυτα απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του.

3. Είναι καλή πηγή καλίου και μαγνησίου. Το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης αλλά και στη λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος ενώ είναι απαραίτητη η αναπλήρωση του λόγω της αυξημένης εφίδρωσης που υπάρχει το καλοκαίρι. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για το μεταβολισμό παραγωγής ενέργειας, τη μυϊκή λειτουργία, τα οστά, το καρδιακό ρυθμό κ.α.

4. Περιέχει το αμινοξύ αργινίνη. Συγκεκριμένα το καρπούζι περιέχει το αμινοξύ κιτρουλίνη το οποίο μετατρέπεται στον οργανισμό στο αμινοξύ αργινίνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι το αμινοξύ αυτό εμφανίζει καρδιοπροστευτική δράση γιατί συμμετέχει σε μηχανισμούς που προστατεύουν από διάφορες κυτταρικές βλάβες (σχηματισμός αθηροσκλήρωσης) που προκαλούνται από το κάπνισμα, τη παχυσαρκία, τη γήρανση και την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Επίσης μελέτες έχουν δείξει ότι ίσως συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ενώ βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και φαίνεται να έχει θετική δράση έναντι της στυτικής δυσλειτουργίας.

5. Μας ενυδατώνει. Η περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό είναι πολύ μεγάλη και αγγίζει το 92%. Έτσι μπορούμε να συμπληρώνουμε τα υγρά που χρειαζόμαστε καθημερινά λόγω αυξημένης εφίδρωσης από τη κατανάλωση καρπουζιού. Επίσης η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό αλλά και σε φυτικές ίνες αυξάνει το αίσθημα κορεσμού ενώ ένα φλιτζ. καρπούζι (154γρ) μας δίνει μόλις 46 θερμίδες. Έτσι αποτελεί μια ιδανική επιλογή όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος.

* Οι σπόροι του καρπουζιού αποτελούν πηγή πρωτεϊνών , λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, μαγνησίου, καλίου, σιδήρου , φώσφορου κ.α. Στις ανατολικές χώρες καβουρδίζονται και καταναλώνονται σαν σνακ !

Το καρπούζι λοιπόν αποτελεί ένα ιδανικό φρούτο για το καλοκαίρι γιατί και μας δροσίζει αλλά και μας χαρίζει υγεία. Επομένως μπορούμε να το εντάξουμε στη καθημερινή μας διατροφή χωρίς φόβο να παχύνουμε. Έτσι εκτός από σκέτο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, να φτιάξουμε smoothie, να το προσθέσουμε σε πράσινο τσάι και να πολλαπλασιάσουμε τα οφέλη από αντιοξειδωτικά αλλά και να φτιάξουμε παγωτό γρανίτα με το χυμό του.

 

Μαρία Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών