Είναι συχνό τα παιδιά να δυσκολεύουν πολύ τους γονείς τους σε ότι αφορά το θέμα φαγητό. Συγκεκριμένα κάποια παιδιά θέλουν να τρώνε συνέχεια τα ίδια ενώ άλλα δεν θέλουν να τρώνε καθόλου φαγητό. Όμως πρέπει να έχουμε υπόψη ότι στην ηλικία περίπου του ενός έτους η όρεξη των παιδιών μειώνεται λόγο μείωσης του ρυθμού ανάπτυξης έτσι δεν θα πρέπει να μας προβληματίζει αυτή η αλλαγή. Επίσης από τη στιγμή που αναπτύσσονται σωστά τα παιδιά δεν χρειάζεται να ανησυχούμε που δεν τρώνε όλο τους το γεύμα. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι τρώνε όλη την ημέρα και να μην το συγκρίνουμε με το τι τρώμε εμείς. Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι είναι απλά μια φάση η οποία θα ξεπεραστεί. Όμως υπάρχουν μερικές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να το αντιμετωπίσουμε σωστά.
Συγκεκριμένα:
1. Δεν μαγειρεύουμε άλλο φαγητό. Αφήνουμε τα παιδιά να καταλάβουν ότι αυτό είναι τα φαγητό της ημέρας για όλη την οικογένεια ενώ δεν καταφεύγουμε στην εύκολη λύση ενός πρόχειρου φαγητού( πχ. τοστ). Κάποια στιγμή θα πεινάσουν και τότε θα προσφέρουμε ξανά το γεύμα.
2. Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους. Είναι σημαντικό να νοιώσουν εξοικείωση με το φαγητό γιατί όταν συμμετέχουν στη διαδικασία παράγωγης και επιλογής του είναι πιο εύκολα να το αποδεχτούν.
3. Κάνουμε πολλές προσπάθειες μέχρι να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά από 10 επαναλαμβανόμενες προσπάθειες έκθεσης των παιδιών σε ένα καινούργιο τρόφιμο αυτά θα δοκιμάσουν κάτι που δεν έχουν φάει ποτέ.
4. Δεν τα αναγκάζουμε να φάνε αυτό που θέλουμε . Εξηγούμε τι καλό μας προσφέρει το κάθε τρόφιμο και φροντίζουμε να αποτελούμε εμείς οι ίδιοι πρότυπο δείχνοντας πόσο απολαμβάνουμε αυτό που τρώμε. Επίσης τα παιδιά έχουν την τάση να μιμούνται τις κινήσεις των συνομήλικων τους έτσι είναι ευκαιρία όταν είναι με άλλα παιδιά να προσφέρουμε διάφορα τρόφιμα όπως φρούτα και λαχανικά που αρέσουν στα αλλά παιδιά ενώ δεν έχουν δοκιμάσει τα δικά μας.
5. Γευματίζουμε οικογενειακώς. Όσο είναι δυνατό είναι πολύ σημαντικό να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι σε ένα ήρεμο και ζεστό περιβάλλον χωρίς παρεμβολές από τηλεόραση ή ραδιόφωνο.
6. Δεν σερβίρουμε μερίδα ενήλικα στα παιδιά μας. Γενικά ένας κανόνας για τι μερίδα είναι μια κουταλιά της σούπας από κάθε τρόφιμο για κάθε έτος της ηλικίας τους. Οι πιο μικρές μερίδες γίνονται πιο εύκολα αποδεκτές από μια μεγάλη.
7. Δεν επιμένουμε να φάνε όλη τη μερίδα. Αφήνουμε μόνα τους να αποφασίσουν πότε πεινάνε, τι θα φάνε και πόσο φαγητό θα φάνε. Έτσι θα μάθουν να αναγνωρίζουν τα εσωτερικά ερεθίσματα που στέλνει ο οργανισμός όταν πεινάει και όταν έχει χορτάσει . Είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή ηλικία το μηχανισμό του να τρέφονται από μόνα τους όταν πραγματικά πεινάνε και να σταματούν όταν έχουν χορτάσει.
8. Αφήνουμε να κτίσουν όρεξη. Αποφεύγουμε να δίνουμε υγρά( νερό, χυμό, αναψυκτικό) κοντά στην ώρα του φαγητού του ενώ φροντίζουμε να δίνουμε ενδιάμεσα γεύματα υψηλής θρεπτικής αξίας περίπου κάθε 2 ώρες.
Μαρία Σαρικά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών