H σημαντικότερη στιγμή στη ζωή μιας γυναίκας είναι η γέννηση του παιδιού της. Σε όλη την διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και της λοχείας, ο γυναικείος οργανισμός υφίσταται μία σειρά από απίστευτες ψυχολογικές και φυσιολογικές μεταβολές! Το θετικό είναι πως σε αντίθεση με το παρελθόν, όλο και περισσότεροι γυναικολόγοι ενθαρρύνουν την γυναίκα να ασκείται κατά την περίοδο αυτή, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Mother Doing Yoga Exercise With Her Baby

Κάθε μία από εσάς, από την στιγμή που θα φέρετε στον κόσμο το παιδί σας προσπαθείτε να συνηθίσετε σε έναν τελείως διαφορετικό τρόπο ζωής! Είναι αλήθεια πως δυσκολεύεστε αρκετά, και μάλιστα πολλές φορές φτάνετε στα άκρα ψυχικά και σωματικά. Αυτή είναι η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσετε να αθλείστε, τόσο για να επαναφέρετε το σώμα σας, αλλά περισσότερο για να εκτονωθείτε και να τονωθείτε ψυχολογικά.

Όσο και αν βιάζεστε όμως το πρώτο λόγο τον έχει ο γυναικολόγος σας. Αυτός είναι ο μοναδικός που πρέπει να ακούσετε πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, ώστε να είστε βέβαιες ότι θα πάνε όλα καλά. Το σίγουρο είναι πως πρέπει να περάσουν περίπου 1-2 μήνες (ανάλογα με το αν γεννήσατε φυσιολογικά ή με καισαρική), ώστε να υποχωρήσουν οι πόνοι και το σώμα σας να αναρρώσει πλήρως. Σε όλο αυτό το διάστημα ένα ελαφρύ περπάτημα με το παιδικό καρότσι είναι μία καλή ιδέα για να αρχίσει σιγά – σιγά το σώμα σας να
επανέρχεται.

Από τη στιγμή που ο γιατρός θα σας το επιτρέψει, οι πρώτες ασκήσεις που πρέπει να κάνετε είναι οι ασκήσεις πυελικού εδάφους ή αλλιώς ασκήσεις kegel. Οι κοιλιακοί μύες, τεντωμένοι και εξαντλημένοι από την περίοδο της εγκυμοσύνης και της γέννας, αρχίζουν να αποκτούν την αρχική τους μορφή. Αν όμως δεν είναι αρκετά προπονημένοι παραμένουν χαλαροί, δημιουργώντας προβλήματα τόσο στην εμφάνιση της γυναίκας, όσο και στην υγεία της (προβλήματα ακράτειας). Προσπαθήστε λοιπόν να σφίξετε τους πυελικούς μύες σας για περίπου πέντε δευτερόλεπτα στην αρχή και μετά να τους χαλαρώσετε. Μην σφίγγετε την κοιλιά, τους γλουτούς ή τους μηρούς σας. Επαναλάβετε το ίδιο
για περισσότερα δευτερόλεπτα αργότερα, μόλις γίνει τελείως κατανοητή η άσκηση.

Τίποτα δεν είναι καλύτερο για εσάς τις νέες μητέρες, από την άσκηση μαζί με το παιδί σας. Ώρα για κολύμβηση λοιπόν οι δυο σας, ή αλλιώς ώρα για baby swimming. Το παιδί σας θα μάθει βασικές κολυμβητικές ικανότητες με βοηθό εσάς, στο υγρό στοιχείο που είναι γνωστό και οικείο σε αυτό. Μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά, από 6 μηνών έως και 4 ετών, χωρίς κανένα απολύτως κίνδυνο, με ασφάλεια και με πολλαπλά οφέλη για αυτό αλλά και για εσάς την ίδια!

Αν είστε λάτρης της yoga, δεν είναι ανάγκη να αφήσετε το παιδί στο σπίτι ή στο παιδότοπο του γυμναστηρίου για να ασκηθείτε, αλλά μπορείτε να εξασκηθείτε μαζί, σε ένα μάθημα yoga ειδικά για την μαμά και το μωρό. Ένα μάθημα που θα σας βοηθήσει να ισχυροποιήσετε το δέσιμο με το παιδί σας, που θα σας ενισχύσει την αυτοπεποίθηση, που θα σας ανακουφίσει από τις εντάσεις στην περιοχή του αυχένα, των ώμων και της πλάτης και θα δυναμώσει τις αδύναμες περιοχές του σώματος!

Καθημερινά αναγκάζεστε να κουβαλάτε βάρος, να θηλάζετε, να παίρνετε περίεργες θέσεις με το σώμα σας, να επιβαρύνετε τις αρθρώσεις σας, τον αυχένα σας, την μέση σας και τα γόνατά σας. Προσπαθήστε να πραγματοποιείται συχνά απλές διατατικές ασκήσεις στο σπίτι ή παρακολουθείστε ένα μάθημα ορθοσωμικής, διατάσεων ή pilates στο κοντινό σας γυμναστήριο. Η αποκατάσταση του κανονικού σχήματος του σώματός σας και η πρόληψη-αποκατάσταση των μυοσκελετικών ανισορροπιών αποτελεί για εσάς προτεραιότητα, για να συνεχίσετε να έχετε μία υγιή ζωή και να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις της μητρότητας!

Οτιδήποτε κάνατε πριν ή κατά την εγκυμοσύνη και σας άρεσε ή οτιδήποτε καινούριο θέλετε να δοκιμάσετε, είστε ελεύθερες να το πραγματοποιήσετε. Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός, από τη στιγμή που θα σας το επιτρέψει ο γυναικολόγος σας, να ασκηθείτε, να δραστηριοποιηθείτε, να κινηθείτε. Μπορείτε να χορέψετε, να τρέξετε, να ποδηλατήσετε, να ασχοληθείτε με όποια δραστηριότητα σας αρέσει. Προσπαθήστε να εκμεταλλευτείτε τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο σας δημιουργικά και εποικοδομητικά. Γίνετε το καλό παράδειγμα για το παιδί σας, γυμναστείτε μαζί του καθώς και με τον σύζυγό σας, βγείτε έξω, βρεθείτε κοντά στην φύση και αποκτήστε έναν υγιή τρόπο ζωής! Άλλωστε το χρωστάτε στο εαυτό σας και στο παιδί σας!

Πηγή: mednutrition.gr