Τα κορίτσια που υποφέρουν από ημικρανίες, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από τις τους συνομήλικές τους να έχουν επιπλέον βάρος κατά την ενήλικη ζωή, λένε επιστήμονες. Πιο συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι 4 στις 10 γυναίκες, με ημικρανίες από την παιδική τους ηλικία, είχαν πάρει τουλάχιστον 11 κιλά, από την ηλικία των 18 ετών.

Οι ημικρανίες έχουν ήδη συνδεθεί με την παχυσαρκία ερευνητικά, ενώ τα νέα αποτελέσματα συντείνουν σε αυτό το συμπέρασμα, ακόμη και αφού ληφθεί υπόψη ότι τα παιδιά που πλήττονται από πονοκεφάλους, ξεκινούν με υψηλότερο αρχικό βάρος. Η αυτή νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Headache, είναι η πρώτη που συσχετίζει τις ημικρανίες στην παιδική ηλικία με τη μετέπειτα αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι πιθανό ότι ο πονοκέφαλος, μερικές φορές να συνοδεύεται από ναυτία και εμετό, οπότε κάνει τις γυναίκες να τρώνε με διαφορετικό τρόπο ή να περιορίσουν τη φυσική τους δραστηριότητα. Επίσης, υπάρχει και η θεωρία ότι το επιπλέον βάρος και οι ημικρανίες μπορεί να έχουν σχέση αιτίας και αποτελέσματος, αλλά και αντίστροφα.

Οι Williams και συνεργάτες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερες από 3.700 γυναίκες, που ήταν σε παρακολούθηση στα πλαίσια μιας άλλης μελέτης για την έκβαση της εγκυμοσύνης. Ρώτησαν κάθε γυναίκα το βάρος και το ύψος της, σε ηλικία 18 ετών και λίγο πριν μείνει έγκυος, όπως και το αν είχε ποτέ παραπονεθεί στο γιατρό της για ημικρανία.

Φάνηκε ότι περισσότερες από 1 στις 6 γυναίκες είπαν ότι είχαν διαγνωστεί με ημικρανία. Μεταξύ των γυναικών με φυσιολογικό βάρος, περίπου 1 στις 6 είχαν διαγνωσθεί με ημικρανία, ενώ 1 στις 4 παχύσαρκες γυναίκες είχαν ανάλογη διάγνωση. Έχοντας ήδη αποκλείσει άλλους παράγοντες, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα, ο κίνδυνος της ημικρανίας ήταν ακόμα υψηλότερος μεταξύ των παχύσαρκων γυναικών και αυξανόταν με την αύξηση του βάρους.

Σε σχέση με τις γυναίκες φυσιολογικού βάρους, οι σοβαρά παχύσαρκες γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες εκδήλωσης ημικρανίας, λένε οι ερευνητές. Αν και τα στοιχεία βασίζονται στη δυνατότητα ανάκλησης των γυναικών αυτών, τα στοιχεία υποστηρίζουν πρώιμα ερευνητικά δεδομένα που συνδέουν το επιπλέον βάρος με την παρουσία ημικρανίας σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Παρότι χρειάζεται σίγουρα περισσότερη έρευνα το συγκεκριμένο πεδίο, η υγιεινή διατροφή, η τακτική σωματική δραστηριότητα και η αποφυγή αύξηση του βάρους μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη τέτοιων φαινομένων.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

Source
Vo M, Ainalem A, Qiu C, Peterlin BL, Aurora SK, and MA Williams. Body Mass Index and Adult Weight Gain Among Reproductive Age Women With Migraine. Headache 2011 Jan 26 [Epub ahead of print]