Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδα εξηγεί γιατί τα περιστατικά με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ), παλαιότερα γνωστό ως σπαστική κολίτιδα, δεν ανακουφίζονται με παυσίπονα.

Το ΣΕΕ απαντάται σε ένα 10% του πληθυσμού και υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, μέσω ανεξήγητου κοιλιακού άλγους.

Η μελέτη φανερώνει ότι τα «αναλγητικά» κύτταρα στο έντερο των ασθενών με ΣΕΕ είναι μη φυσιολογικά. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το έντερο περιέχει εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα (μονοκύτταρα και μακροφάγα), που φυσιολογικά εκκρίνουν οπιώδεις χημικές ουσίες, ανάλογες μορφίνης, οι οποίες αναστέλλουν το αίσθημα πόνου.

Σε άτομα με ΣΕΕ όμως, η παραγωγή οπιωδών από αυτά τα κύτταρα είναι ελαττωματική. Αν λοιπόν, η ανοσοαπάντηση είναι προβληματική είναι φυσιολογικό οι ασθενείς με ΣΕΕ να υποφέρουν από ανεξήγητο πόνο, κατά περιόδους. Επίσης όμως σημαίνει ότι η αγωγή που παίρνει ο ασθενής, δεν μετατρέπεται επαρκώς σε… ανακούφιση από τον πόνο.

Η μελέτη συμπεριέλαβε 100 ανθρώπους, από τους οποίους οι μισοί είχαν ΣΕΕ ενώ οι υπόλοιποι ήταν υγιείς. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.

Αν και τα ακριβή αίτια εκδήλωσης ΣΕΕ παραμένουν άγνωστα, το ότι εξακριβώθηκε η αλληλεπίδραση του ανοσοποιητικού με τα συμπτώματα πόνου, μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστεί ή να προληφθεί το μακροχρόνιο κοιλιακό άλγος που βιώνουν αυτοί οι ασθενείς.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

Reference
Patrick A. Hughes, Melissa Moretta, Amanda Lim, Dallas J. Grasby, Daniel Bird, Stuart M. Brierley, Tobias Liebregts, Birgit Adam, L. Ashley Blackshaw, Gerald Holtmann, Peter Bampton, Peter Hoffmann, Jane M. Andrews, Heddy Zola, Doreen Krumbiegel. Immune derived opioidergic inhibition of viscerosensory afferents is decreased in Irritable Bowel Syndrome patients. Brain, Behavior, and Immunity, 2014; DOI: 10.1016/j.bbi.2014.07.001