Το γάλα είναι μια μεγάλη πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και βιταμίνης D, τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά. Τα μικρά παιδιά πρέπει να καταναλώνουν πλήρες γάλα όταν αλλάζουν από το βρεφικό (σκόνη) ή το μητρικό σε αγελαδινό γάλα, κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Πόσο καιρό όμως πρέπει τα παιδιά να συνεχίσουν να πίνουν το πλήρες γάλα; Θα πρέπει τα παιδιά να στραφούν σε γάλα με χαμηλά λιπαρά;

Πλήρες γάλα

Το πλήρες αγελαδινό γάλα είναι μια καλή επιλογή για τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 μηνών, που δεν θηλάζουν και δεν πίνουν το βρεφικό γάλα (σκόνη). Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, αυτά τα παιδιά χρειάζονται ενέργεια από λίπος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, τουλάχιστον για τα πρώτα 2 χρόνια ζωής.

Το μόνο επιπλέον όφελος του πλήρους γάλακτος, έναντι του ελαφρού, είναι ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι έχει καλύτερη γεύση. Τα παιδιά λοιπόν που δεν έχουν συνηθίσει σε γάλα με χαμηλά λιπαρά και αρνούνται να πιούν γάλα, το πλήρες γάλα μπορεί να είναι ο μοναδικός τρόπος να πιουν γάλα.

Το πλήρες γάλα μπορεί επίσης να είναι καλύτερο, αν το παιδί τρώει πολύ δύσκολα/ επιλεκτικά, δεν είναι υπέρβαρο και δεν λαμβάνει αρκετό λίπος και θερμίδες από την υπόλοιπη διατροφή του. Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνει όλη την ενέργεια από το γάλα. Αν θεωρείτε ότι βρίσκεστε σ’ αυτήν τη θέση, αναζητήστε βοήθεια.

Γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

Αν και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία τονίζει τα οφέλη του πλήρους γάλακτος για τα βρέφη, υποστηρίζει επίσης ότι «μετά την ηλικία των 2 ετών, μπορείτε να αλλάξετε το πλήρες σε γάλα με χαμηλά λιπαρά, όπως και η υπόλοιπη οικογένεια».

Είναι όμως η διαφορά μεταξύ του πλήρους και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλακτος πραγματικά σημαντική; Μια γρήγορη σύγκριση των ετικετών διατροφής γάλακτος (240 ml ανά μερίδα) δείχνει ότι:

  • Πλήρες Γάλα 150 θερμίδες – 8 g λίπους
  • Γάλα 2% λιπαρά 120 θερμίδες – 4,5 g λίπους
  • Γάλα 1% λιπαρά 100 θερμίδες – 2,5 g λίπους
  • Αποβουτυρωμένο γάλα 80 θερμίδες – 0 g λίπους

Έτσι, εάν το πεντάχρονο παιδί σας αλλάξει από πλήρες σε γάλα με 1% λιπαρά, και πίνει τυπικά 3 φλιτζάνια γάλα την ημέρα, θα γλιτώσει 150 θερμίδες την ημέρα. Αν και αυτό δεν σας ακούγεται πολύ, σκεφτείτε ότι έχουν κερδίσει περίπου μισό κιλό για κάθε 3.500 θερμίδες που καταναλώνουν ή σε περίπου 3 εβδομάδες (150 θερμίδες /ημέρα x 23 ημέρες = 3450 θερμίδες = ½ κιλό).

Λύση

Τι πρέπει να κάνετε; Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, αν το μικρό παιδί σας δεν πρόκειται να συνεχίσει θηλασμό, θα πρέπει να μεταβείτε σε πλήρες γάλα μέχρι 12 μηνών. Στη συνέχεια, μεταβείτε στο χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γάλα, από την ηλικία 2 ετών. Η μετάβαση σε μικρή ηλικία είναι πολύ πιο εύκολη σε μικρή ηλικία. Όταν το παιδί είναι μεγαλύτερο, είναι πιο πιθανό να παρατηρήσετε ότι αντιστέκονται στην αλλαγή του γάλακτος.

Η πρώιμη στροφή σε γάλα με λίγα λιπαρά συμβάλλει επίσης στην εξασφάλιση υγιεινών συνηθειών για το υπόλοιπο της ζωής του παιδιού σας, καθώς είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να πίνουν γάλα με χαμηλά λιπαρά ως έφηβοι και ενήλικες.

Να θυμάστε επίσης ότι το γάλα σόγιας ή ρυζιού και είναι συνήθως φτωχά σε λιπαρά και θα ήταν επίσης καλές επιλογές μετά το 2ο έτος ηλικίας, ειδικά αν έχει αλλεργία στο γάλα αγελάδας ή δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com