Γράφει ο Παρασκευάς Παπαχρήστος, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc

Είναι γνωστό ότι το τηγανητό ψάρι έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο, περιέχοντας μεγάλες ποσότητες λίπους και trans λιπαρών. Αυτό οφείλεται στη μεγάλη προσρόφηση του τηγανισμένου λαδιού, από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί στο ψάρι.

Αν μάλιστα το λάδι έχει πολυτηγανιστεί, είναι ακόμη περισσότερο πλούσιο σε trans λιπαρά, τα οποία έχουν συνδεθεί με την αύξηση της κακής (LDL) χοληστερόλης και την μείωση της καλής (HDL) χοληστερόλης.

Είναι τα είδη ψαριών που χρησιμοποιούν στα εστιατόρια fast food καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων;

Παρόλο που τα είδη ψαριών που διατίθενται σε αυτές τις επιχειρήσεις κατά καιρούς αλλάζουν, το κύριο είδος που σερβίρεται είναι ο μπακαλιάρος. Το ψάρι αυτό περιέχει περίπου 300mg Ω-3 λιπαρών οξέων ανά 100g, αρκετό σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Ωστόσο, δεν πλησιάζει την περιεκτικότητα του σολομού σε Ω-3, η οποία είναι πενταπλάσια (1500mg) για την ίδια ποσότητα των 100g.

Θα αλλάξει η περιεκτικότητα Ω-3 στο ψάρι αν αυτό τηγανιστεί;

Όχι δεν θα αλλάξει. Δυστυχώς όμως το τηγανητό ψάρι θα περιέχει επίσης και μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών, όπως και άλλες βλαβερές ουσίες που δημιουργούνται κατά την θέρμανση του λαδιού σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Τα οφέλη των Ω-3 λιπαρών οξέων στο ψάρι υπερτερούν των βλαβερών συνεπειών του τηγανίσματος;

Μια μερίδα τηγανητού ψαριού θα σας προσφέρει το 1/3 της ελάχιστης ημερήσιας πρόσληψης σε Ω-3 αλλά και 200% της μέγιστης ημερήσιας πρόσληψης σε trans λιπαρά.

Μπορεί όμως μια μερίδα τηγανητού ψαριού αγορασμένη από fast food εστιατόριο να «μετρήσει» σαν κανονική μερίδα ψαριού, όσον αφορά στο ωφέλιμο μέρος;

Η ερώτηση αφορά όσους συμβουλεύονται την σύσταση της Μεσογειακής Διατροφής που αναφέρει την κατανάλωση δύο (2) μερίδων ψαριού την εβδομάδα.

Οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν αναφέρουν ωστόσο, τον τρόπο μαγειρέματος του ψαριού, άρα μάλλον μπορείτε να μετρήσετε και το τηγανητό ψάρι σαν μερίδα. Ποιος βγαίνει όμως κερδισμένος από αυτή την λεπτομέρεια;

Μερικές φορές χρησιμοποιούμε επίσημες διατροφικές συστάσεις για να δικαιολογήσουμε την κατανάλωση κάποιου τροφίμου που γνωρίζουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό. Σε αυτή την περίπτωση, σκεφτείτε αν όντως ωφελείστε από την επιλογή που κάνετε. Καλό είναι να γνωρίζετε, ότι το πραγματικό όφελος θα το αποκομίσετε αν καταναλώσετε το ψάρι βραστό, ψητό ή στον ατμό.

Μερικές φορές βρισκόμαστε σε καταστάσεις όπου θα πρέπει να επιλέξουμε κάτι «κακό» ανάμεσα σε άλλα. Οπότε, αν οι επιλογές σας είναι μεταξύ τηγανητού ψαριού ή κοτόπουλου, προτιμήστε το ψάρι. Και τα 2 θα περιέχουν μεγάλη ποσότητα trans λιπαρών αλλά το ψάρι θα περιέχει και ωφέλιμα Ω-3 λιπαρά οξέα. Απ’ την άλλη πλευρά, αν έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τηγανητό ψάρι ή ψητό κοτόπουλο, προτιμήστε το κοτόπουλο, ακόμη και αν δεν περιέχει Ω-3.

Αν σας αρέσει πολύ το τηγανητό ψάρι, δεν είναι κακό να ενδίδετε πού και πού. Θυμηθείτε, δεν είναι από μόνες τους οι καλές ή οι κακές διατροφικές σας ημέρες που μετράνε, αλλά αλλά το σύνολό τους που έχει σημασία. Όταν λοιπόν θέλετε να παραγγείλετε τηγανητό ψάρι, προτιμήστε ολόκληρο το φιλέτο, αντί για nuggets, για να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη Ω-3 και να ελαχιστοποιήσετε τη λήψη trans λιπαρών. Δώστε έμφαση στη μερίδα που καταναλώνετε (www.megethosmeridas.gr). Ακόμη, καλό θα είναι να μην φάτε ολόκληρη την τραγανή κρούστα και όλες της τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν το πιάτο.

www.mednutrition.gr