Οι δίαιτες της μόδας έρχονται και φεύγουν, αλλά εμφανίζονται τόσο συχνά νέα, πιο «αποτελεσματικά» προγράμματα αδυνατίσματος, ώστε η μέση γυναίκα μπορεί να διαθέτει έως… 17 χρόνια από τη ζωή της ακολουθώντας τα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

Βρετανοί ερευνητές ρώτησαν σχετικώς εθελόντριες ηλικίας άνω των 18 ετών, διαπιστώνοντας πως κατά μέσον όρο κάνουν δίαιτα δύο φορές τον χρόνο, επί ενάμιση μήνα τη φορά και χάνοντας 5,5 κιλά σε κάθε προσπάθεια.

Δεδομένου όμως ότι το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών στη Δύση φτάνει τα 80 χρόνια και η δίαιτα δεν σταματάει ποτέ, αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα που θα φτάσει στα ογδόντα της θα έχει περάσει κάλλιστα 17 χρόνια κάνοντας δίαιτα!

Όπως έδειξε η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του προγράμματος αδυνατίσματος Diet Chef UK, μόλις το 1% των εθελοντριών μπόρεσαν να κάνουν δίαιτα επί 12 συναπτούς μήνες, ενώ η μία στις τρεις δήλωσαν πως βρίσκονται σε δίαιτα τουλάχιστον… 6 μήνες το χρόνο!

Οι κύριοι λόγοι που έκαναν δίαιτα ήταν για να φορέσουν τα αγαπημένα τους ρούχα (αυτό επικαλέστηκε το 52% των εθελοντριών) και επειδή είδαν πως απέκτησαν «παχάκια» στην περιοχή της κοιλιάς.

Τα δε κύρια κίνητρα για να κάνουν δίαιτα ήταν ότι ήθελαν να χωρέσουν στο μαγιό τους ή κάποια σημαντική κοινωνική εκδήλωση στην οποία έπρεπε να παρευρεθούν (λ.χ. γάμος).

Όσον αφορά τις αιτίες της αποτυχίας, το 35% είπαν πως η αγάπη τους για το φαγητό τις εμποδίζει κάθε φορά να εμμείνουν στη δίαιτά τους, ενώ το 33% κατηγόρησαν την έλλειψη αυτοκυριαρχίας τους και το 20% το κόστος των υγιεινών τροφίμων το οποίο θεωρούν πολύ υψηλό.

«Το να αρχίσει κάποιος μία δίαιτα επειδή πλησιάζει μια σημαντική εκδήλωση ή δεν νιώθει καλά με το σώμα του είναι εύκολο, αλλά το να εμμείνει σε αυτήν έως ότου χάσει όλα τα περιττά κιλά και να διατηρήσει το νέο βάρος προϋποθέτει αληθινή δέσμευση και αλλαγή της στάσης ζωής», δήλωσε ο κ. Κέβιν Ντόριον, ιδρυτής και επικεφαλής σεφ στο Diet Chef.

Υπολογίζεται ότι οι εννέα στις δέκα γυναίκες έχουν κάνει δίαιτα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

Πηγή: Τα ΝΕΑ

www.myhnews.gr