Το έντονο στρες και άγχος οδηγούν τους ανθρώπους στο φαγητό της παρηγοριάς, το οποίο συνοδεύεται από πολλές θερμίδες. Όταν κανείς νιώθει στρεσαρισμένος, παράγονται ορμόνες οι οποίες διεγείρουν τη λαχτάρα του ατόμου για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη.

3475820366_96ab69304b_z

«Η γεύση του γλυκού επηρεάζεται ιδιαίτερα από το στρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας παρέχουν ένα μοριακό μηχανισμό, ο οποίος θα μπορούσε να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί ορισμένοι άνθρωποι το ρίχνουν στα γλυκά τρόφιμα, όταν βιώνουν συνθήκες έντονου στρες» ανέφερε στη Daily Mail ο χημικός οικολόγος Dr Rockwell Parker.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα γλυκοκορτικοειδή (ορμόνες) δρουν απευθείας στα κύτταρα-δέκτες της γεύσης, όταν ένα άτομο στρεσάρεται, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο αντιδρά στα σάκχαρα και ορισμένα άλλα τρόφιμα.

Τα γλυκοκορτικοειδή επηρεάζουν το σώμα ενεργοποιώντας εξειδικευμένους υποδοχείς στο εσωτερικό των κυττάρων.

Γνωρίζοντας ότι το άγχος μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στο μεταβολισμό και τη διατροφή, πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η γλώσσα τους περιείχε αυτούς τους υποδοχείς.

Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις βρέθηκαν σε όσα παρουσίαζαν ευαισθησία στη γλυκιά και αλμυρή γεύση, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neuroscience Letters.

Πηγή:
medicalnews.gr